Sprawdź czy jest relacją równoważności

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3692
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1122 razy
Pomógł: 6 razy

Sprawdź czy jest relacją równoważności

Post autor: max123321 »

Czy relacją równoważności jest (jeśli jest podaj ile ma klas abstrakcji):
a) \(\displaystyle{ (x,y)\in r \Leftrightarrow x \mod 3 =y \mod 3; x,y\in \NN}\).



Proszę o sprawdzenie:
Jest to relacja równoważności gdyż:
Jest zwrotna \(\displaystyle{ x \mod 3=x \mod 3}\).
Jest symetryczna \(\displaystyle{ x\mod 3=y\mod 3 \Rightarrow y\mod 3=x\mod 3}\).
Jest przechodnia \(\displaystyle{ (x\mod 3=y\mod 3 ) \wedge (y\mod 3 =z\mod 3) \Rightarrow (x\mod 3=z\mod 3)}\).

Ma 3 klasy abstrakcji, trzy zbiory liczb, których reszta z dzielenia tych liczb przez trzy jest równa odpowiednio \(\displaystyle{ 0,1,2}\).
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36045
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5340 razy

Re: Sprawdź czy jest relacją równoważności

Post autor: Jan Kraszewski »

OK, ale o ile zwrotność i ew. symetrię można uznać za oczywiste, to przechodniość wymagałaby komentarza, bo na razie argument wygląda tak: "Jest przechodnia bo jest przechodnia".

JK
ODPOWIEDZ