Liczby cegiełkowe

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13381
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

Liczby cegiełkowe

Post autor: mol_ksiazkowy »

Liczba cegiełkowa to taka, która jest sumą różnych składników zbudowanych z niektórych jej cyfr.

i) Czy takich liczb jest nieskończenie wiele
ii) Jaka jest najmniejsza taka liczba czterocyfrowa ?
iii) Czy taka liczba może być nieparzysta ?

Przykład
\(\displaystyle{ 128 = 82+ 28+18}\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36045
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5340 razy

Re: Liczby cegiełkowe

Post autor: Jan Kraszewski »

mol_ksiazkowy pisze: 18 maja 2025, o 20:07
ii) Jaka jest najmniejsza taka liczba czterocyfrowa ?
\(\displaystyle{ 1000=100+100+100+100+100+100+100+100+100+100}\)
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13381
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

Re: Liczby cegiełkowe

Post autor: mol_ksiazkowy »

No ale
jest sumą różnych składników
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36045
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5340 razy

Re: Liczby cegiełkowe

Post autor: Jan Kraszewski »

Racja.

JK
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8708
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 335 razy
Pomógł: 3431 razy

Re: Liczby cegiełkowe

Post autor: kerajs »

i)
\(\displaystyle{ 128 = 82+ 28+18\\
1280 = 820+ 280+180\\
12800 = 8200+ 2800+1800\\
1280...0 = 820...0+ 280...0+180...0}\)


ii)
\(\displaystyle{ 1003=310+301+31+30+13+10+3+1}\)

iii)
Tak. Vide ii)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Re: Liczby cegiełkowe

Post autor: a4karo »

W jakim układzie liczbowym jest suma w ii)?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8708
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 335 razy
Pomógł: 3431 razy

Re: Liczby cegiełkowe

Post autor: kerajs »

W dziesiętnym.
Niestety, w pospiechu nie dopisałem części składników sumy. Zamiast:
kerajs pisze: 19 maja 2025, o 09:40 \(\displaystyle{ 1003=310+301+31+30+13+10+3+1}\)
miało być
\(\displaystyle{ 1003=310+301+130+103+101+31+13+10+3+1}\)

Jednakże, widzę teraz, iż błędnie użyłem liczby 101.

Poprawa na:
\(\displaystyle{ 1013=310+301+130+103+101+31+13+11+10+3}\)
Da twierdzącą odpowiedź na iii) .

Co do punktu ii) to postawię na:
\(\displaystyle{ 1008=800+180+18+10}\)
Ostatnio zmieniony 19 maja 2025, o 10:54 przez kerajs, łącznie zmieniany 1 raz.
Brombal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 592
Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 46 razy

Re: Liczby cegiełkowe

Post autor: Brombal »

Nieparzysta
\(\displaystyle{ 1207 \rightarrow 712+207+120+107+27+21+12+1}\)
Brombal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 592
Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 46 razy

Re: Liczby cegiełkowe

Post autor: Brombal »

Liczby dwucegiełkowe
\(\displaystyle{ 1056=546+510}\)
\(\displaystyle{ 10056=5046+5010}\)
\(\displaystyle{ 100056=50046+50010}\)...
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Re: Liczby cegiełkowe

Post autor: a4karo »

A skąd czwórka?
Brombal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 592
Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 46 razy

Re: Liczby cegiełkowe

Post autor: Brombal »

Jak widać przyplątala się cholera.
Szukam dalej dwucegielkowych😀
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8708
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 335 razy
Pomógł: 3431 razy

Re: Liczby cegiełkowe

Post autor: kerajs »

ii)
Ponieważ dla liczb \(\displaystyle{ 1002, 1003}\) suma cyfr jedności we wszystkich możliwych liczbach ułożonych z niektórych cyfr wynosi 9+cyfra jedności liczby czterocyfrowej, to żadna z nich nie może być najmniejszą.

Najmniejsza:
\(\displaystyle{ 1004=401+400+104+41+40+14+4}\)


iv) A jaka jest największa czterocyfrowa liczba cegiełkowa?
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13381
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

Re: Liczby cegiełkowe

Post autor: mol_ksiazkowy »

v) czy liczba cegiełkowa może być kwadratem (potęgą) liczby całkowitej?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Re: Liczby cegiełkowe

Post autor: a4karo »

iv) `9998=9989+9`
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Re: Liczby cegiełkowe

Post autor: a4karo »

v) i iii) `33^2=1089=981+108`
ODPOWIEDZ