W trójkącie ABC

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3692
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1122 razy
Pomógł: 6 razy

W trójkącie ABC

Post autor: max123321 »

W trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\) kąt przy wierzchołku \(\displaystyle{ C}\) jest prosty. Na dwusiecznej kąta \(\displaystyle{ ACB}\) zaznaczono punkt \(\displaystyle{ D}\), poza trójkątem \(\displaystyle{ ABC}\), w taki sposób, że \(\displaystyle{ \angle DAB=45^\circ}\). Wykaż, że \(\displaystyle{ AD=DB}\).

Po kilku nieudanych próbach udowodnienia tego twierdzenia, zacząłem przypuszczać, że jest ono fałszywe. Proszę o sprawdzenie czy to jest dobry kontrprzykład:
Niech \(\displaystyle{ \angle BAC =30^\circ}\) i \(\displaystyle{ \angle ABD=30^\circ}\). W tym trójkącie spełnione są warunki zadania, ale \(\displaystyle{ AD \neq DB}\).

Dobrze?
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2344
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 91 razy
Pomógł: 370 razy

Re: W trójkącie ABC

Post autor: matmatmm »

Nie masz racji.
wskazówka:    
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3692
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1122 razy
Pomógł: 6 razy

Re: W trójkącie ABC

Post autor: max123321 »

A skąd to wiemy?
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2344
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 91 razy
Pomógł: 370 razy

Re: W trójkącie ABC

Post autor: matmatmm »

\(\displaystyle{ \angle ABC=\angle ADC}\).
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3692
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1122 razy
Pomógł: 6 razy

Re: W trójkącie ABC

Post autor: max123321 »

No faktycznie, nie zauważyłem tego. No ok, ale co dalej? Jak wykazać, że na tym czworokącie można opisać okrąg?
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13383
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

Re: W trójkącie ABC

Post autor: mol_ksiazkowy »

Kąty \(\displaystyle{ DBA }\) i \(\displaystyle{ DCA}\) są równe (\(\displaystyle{ 45^{o}}\))....
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3692
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1122 razy
Pomógł: 6 razy

Re: W trójkącie ABC

Post autor: max123321 »

No kąt \(\displaystyle{ DCA}\) to się zgadzam, że ma \(\displaystyle{ 45}\) stopni, ale dlaczego kąt \(\displaystyle{ DBA}\) ma \(\displaystyle{ 45}\) stopni?
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3692
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1122 razy
Pomógł: 6 razy

Re: W trójkącie ABC

Post autor: max123321 »

A chyba widzę. Jeśli \(\displaystyle{ O}\) będzie punktem przecięcia przekątnych tego czworokąta to trójkąty \(\displaystyle{ ADO}\) i \(\displaystyle{ BOC}\) są podobne z cechy \(\displaystyle{ kkk}\). To znaczy, że \(\displaystyle{ \frac{AO}{CO}= \frac{DO}{BO} }\), z czego wynika, że również trójkąty \(\displaystyle{ AOC}\) i \(\displaystyle{ BOD}\) są podobne z cechy bkb, no, a z tego już wynika, że \(\displaystyle{ DBA}\) ma \(\displaystyle{ 45}\) stopni, więc faktycznie suma odpowiednich kątów jest \(\displaystyle{ 180}\), więc jednak można na tym czworokącie opisać okrąg.

O to chodzi?
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13383
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

Re: W trójkącie ABC

Post autor: mol_ksiazkowy »

a gdzie rysunek ?
Załączniki
Zrzut ekranu 0007.jpg
Zrzut ekranu 0007.jpg (35.42 KiB) Przejrzano 1762 razy
ODPOWIEDZ