Ciąg trójkątów

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13376
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

Ciąg trójkątów

Post autor: mol_ksiazkowy »

Kiedy proces zamiany trójkąta o bokach \(\displaystyle{ (a, b, c)}\) na trójkąt o bokach \(\displaystyle{ (p-a, p-b, p-c)}\) może być nieskończonym :?:
gdzie \(\displaystyle{ 2p= a+b+c}\)
arek1357

Re: Ciąg trójkątów

Post autor: arek1357 »

Penie np.: wtedy gdy mamy np.: trójkąt równoboczny...
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13376
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

Re: Ciąg trójkątów

Post autor: mol_ksiazkowy »

A inne trójkąty ?
arek1357

Re: Ciąg trójkątów

Post autor: arek1357 »

No jeżeli rozważymy nierówność trójkąta:

\(\displaystyle{ p-a<2p-b-c , p-b<2p-a-c, p-c<2p-a-b}\)

lub:

\(\displaystyle{ a+b<3c , a+c<3b , b+c<3a}\)

jeżeli \(\displaystyle{ a=b=c}\) to oczywiście pasuje...
ODPOWIEDZ