Znajdź błąd w poniższym rozumowaniu.

Ze względu na specyfikę metody - osobny dział.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3692
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1122 razy
Pomógł: 6 razy

Znajdź błąd w poniższym rozumowaniu.

Post autor: max123321 »

Znajdź błąd w poniższym rozumowaniu.
Stwierdzenie: Dla każdego \(\displaystyle{ n \ge 1}\), każda grupa \(\displaystyle{ n}\) kotów składa się z kotów tego samego koloru (czyli po
prostu wszystkie koty są tego samego koloru).
Dowód indukcyjny:
1) \(\displaystyle{ n = 1}\). Jeden kot ma taki sam kolor jak on sam, więc teza prawdziwa.
2) Załóżmy, że dla pewnego \(\displaystyle{ n \ge 1}\) każda grupa \(\displaystyle{ n}\) kotów składa się z kotów tego samego koloru. Rozważmy
\(\displaystyle{ n + 1}\) elementową grupę kotów. Wyróżnijmy dwa z nich i najwijmy je Mruczek i Pusia. Nie licząc Pusi,
grupa ta ma juz n elementów, więc, na mocy założenia indukcyjnego, wszystkie koty poza Pusią mają
ten sam kolor. Analogicznie, wszystkie koty poza Mruczkiem też mają ten sam kolor. Tak więc, zarówno
Mruczek jak i Pusia mają ten sam kolor, co reszta kotów w grupie, więc ostatecznie cała \(\displaystyle{ n+ 1}\) elementowa
grupa kotów ma ten sam kolor.
Na mocy Zasady indukcji matematycznej, wszystkie koty mają ten sam kolor.

Proszę o sprawdzenie poniższego rozwiązania: Pierwszy krok indukcyjny jest prawdziwy, bo każdy kot jest tego samego koloru co on sam. Jednak dalsze rozumowanie, nie może być przeprowadzone dla dowolnej grupy \(\displaystyle{ n}\) kotów. Bo jeśli rozważymy grupę złożoną tylko z dwóch kotów, to poza Pusią, Mruczek ma ten sam kolor co on sam i analogicznie Pusia, ale nie może być mowy o reszcie kotów, które "Przekażą" kolor bo pozostałych kotów jest brak. Zatem nie można uzasadnić, że dwa koty są tego samego koloru, stąd nie można wnioskować o większej ich liczbie.

Dobrze?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Re: Znajdź błąd w poniższym rozumowaniu.

Post autor: a4karo »

Krok indukcyjny nie przechodzi dla n=1
Ostatnio zmieniony 13 sty 2025, o 18:47 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3692
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1122 razy
Pomógł: 6 razy

Re: Znajdź błąd w poniższym rozumowaniu.

Post autor: max123321 »

W jakim to sensie?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36057
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5342 razy

Re: Znajdź błąd w poniższym rozumowaniu.

Post autor: Jan Kraszewski »

a4karo pisze: 13 sty 2025, o 17:11 Krok indukcyjny nie przechodzi dla n=1
Takie sformułowanie jest mylące, bo dla \(\displaystyle{ n=1}\) jest OK (każdy jednoelementowy zbiór kotów jest monochromatyczny), choć zdaję sobie sprawę, że co innego miałeś na myśli.

max123321, Twoje uzasadnienie jest dobre.

JK
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Re: Znajdź błąd w poniższym rozumowaniu.

Post autor: a4karo »

Dla n=1 twierdzenie jest prawdziwe, ale dowód kroku indukcyjnego w przypadku 1 ->2 się sypie
Ostatnio zmieniony 13 sty 2025, o 19:36 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36057
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5342 razy

Re: Znajdź błąd w poniższym rozumowaniu.

Post autor: Jan Kraszewski »

Wiem - to właśnie opisał max.
Awatar użytkownika
Borneq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 267
Rejestracja: 23 lip 2010, o 07:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: geo:lat=0 geo:lon=0
Podziękował: 13 razy

Re: Znajdź błąd w poniższym rozumowaniu.

Post autor: Borneq »

"wszystkie koty poza Pusią mają
ten sam kolor. Analogicznie, wszystkie koty poza Mruczkiem też mają ten sam kolor"
mamy kolorA = wszystkie koty poza Pusią
mamy kolorB = wszystkie koty poza Mruczkiem
kolorA i kolorB to niekoniecznie ten sam kolor
dla n=2:
niech Pusia ma kolorB a Mruczek kolorA
"Tak więc, zarówno Mruczek jak i Pusia mają ten sam kolor" - bezpodstawny wniosek
ODPOWIEDZ