Zwinięte cosinusy

Definicja szeregów liczbowych, kryteria zbieżności szeregów. Suma szeregu i iloczyn Cauchy'ego szeregów. Iloczyny nieskończone.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13374
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

Zwinięte cosinusy

Post autor: mol_ksiazkowy »

Udowodnić, że \(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} \frac{\cos(kx)}{\cos^k x} = \frac{\sin((n+1)x)}{\sin(x) \cos^n x} .}\)
Ostatnio zmieniony 22 gru 2024, o 12:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22459
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Re: Zwinięte cosinusy

Post autor: a4karo »

Indukcja + wzór na sinus sumy
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6953
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1254 razy

Re: Zwinięte cosinusy

Post autor: Mariusz M »

Można i indukcją ale ciekawszy byłby sposób pozwalający taką sumę wyprowadzić

Dla sumy cosinusów wystarczy zaburzanie
ODPOWIEDZ