Proste przekształcenie

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13377
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

Proste przekształcenie

Post autor: mol_ksiazkowy »

Liczby \(\displaystyle{ a, b }\) i \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2}+ \sqrt{a}+1}{ \sqrt{7}+ \sqrt{b} +1} }\) są całkowite. Czy z tego wynika, że \(\displaystyle{ a=7}\) oraz \(\displaystyle{ b=2}\) ?
zr3456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 29 lis 2015, o 23:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 3 razy

Re: Proste przekształcenie

Post autor: zr3456 »

Z tego wynika,że m. inn. a=7 oraz b=2 ale z tego nie wynika,że to są jedyne rozwiązania.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10305
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 2429 razy

Re: Proste przekształcenie

Post autor: Dasio11 »

Przeczysz sam sobie - jeśli z założeń wynika że \(\displaystyle{ a= 7}\) i \(\displaystyle{ b=2}\), to właśnie znaczy, że są to jedyne rozwiązania. Poza tym zadania matematyczne nie polegają na tym by zgadnąć odpowiedź, tylko ją udowodnić.
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1505
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 362 razy
Pomógł: 24 razy

Re: Proste przekształcenie

Post autor: Niepokonana »

To w końcu wynika czy nie, bo jestem ciekawa.
ODPOWIEDZ