Przesunięcie argumentu
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13377
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
Przesunięcie argumentu
Wyznaczyc \(\displaystyle{ f}\) jeśli \(\displaystyle{ f(x+ \frac{1}{x} )= x^6 + \frac{1}{x^6} }\)dla \(\displaystyle{ x \neq 0 }\).
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: Przesunięcie argumentu
\(\displaystyle{ x^6+x^{-6}=(x^3+x^{-3})^2-2}\)
\(\displaystyle{ x^3+x^{-3}=(x+x^{-1})(x^2-1+x^{-2})}\)
\(\displaystyle{ x^2+x^{-2}=(x+x^{-1})^2-2}\)
Zatem
\(\displaystyle{ x^3+x^{-3}=t^2(t^2-3)^2-2}\)
\(\displaystyle{ x^3+x^{-3}=(x+x^{-1})(x^2-1+x^{-2})}\)
\(\displaystyle{ x^2+x^{-2}=(x+x^{-1})^2-2}\)
Zatem
\(\displaystyle{ x^3+x^{-3}=t^2(t^2-3)^2-2}\)
Ostatnio zmieniony 26 lis 2024, o 21:00 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13377
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
Re: Przesunięcie argumentu
Tj. czyli jakie \(\displaystyle{ f }\) ? A inne metody ? (liczby zespolone \(\displaystyle{ \cosh()}\), itd.)
-
arek1357
Re: Przesunięcie argumentu
tzn. gdzie jest ta funkcja f, gdzie odpowiedź ...
Czy dalej muszę się bawić we wnikliwego obserwatora...
Dodano po 19 minutach 53 sekundach:
a może to:
\(\displaystyle{ f(x)=x^6-6x^4+9x^2-2}\)
Czy dalej muszę się bawić we wnikliwego obserwatora...
Dodano po 19 minutach 53 sekundach:
a może to:
\(\displaystyle{ f(x)=x^6-6x^4+9x^2-2}\)
- Janusz Tracz
- Użytkownik

- Posty: 4120
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 1417 razy
Re: Przesunięcie argumentu
Można tak:mol_ksiazkowy pisze: 26 lis 2024, o 21:02 Tj. czyli jakie \(\displaystyle{ f }\) ? A inne metody ? (liczby zespolone \(\displaystyle{ \cosh()}\), itd.)
\(\displaystyle{ x^6+ \frac{1}{x^6} = 2\cosh (6\ln |x|). }\)
Zatem wystarczy rozwiązać równanie \(\displaystyle{ t=x+1/x}\) ze względu na \(\displaystyle{ x}\) i podstawiać pod wzór \(\displaystyle{ f}\). Niestety funkcja \(\displaystyle{ x+1/x}\) nie ma funkcji odwrotnej na całej dziedzinie ale można to zrobić kawałkami.-
arek1357
Re: Przesunięcie argumentu
To samo zadanie ale w wersji uproszczonej więc bardziej dydaktycznej:
znajdź \(\displaystyle{ f}\) , jeżeli wiadomo, że|:
\(\displaystyle{ f(x+1)=x}\)
znajdź \(\displaystyle{ f}\) , jeżeli wiadomo, że|:
\(\displaystyle{ f(x+1)=x}\)
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: Przesunięcie argumentu
Przepraszam za literówkę.a4karo pisze: 26 lis 2024, o 19:16 \(\displaystyle{ x^6+x^{-6}=(x^3+x^{-3})^2-2}\)
\(\displaystyle{ x^3+x^{-3}=(x+x^{-1})(x^2-1+x^{-2})}\)
\(\displaystyle{ x^2+x^{-2}=(x+x^{-1})^2-2}\)
Zatem
\(\displaystyle{ x^{\red{6}}+x^{\red{-6}}=t^2(t^2-3)^2-2}\)
Oczywiście lewa strona równania to `f(t)`. Ale ponieważ `x+1/x` może przybierać jedynie wartości z \(\displaystyle{ (-\infty,-2]\cup[2,\infty)}\) , to wartości `f` na przedziale `(-2,2)` mogą być zupełnie dowolne.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13377
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
Re: Przesunięcie argumentu
A co to jest \(\displaystyle{ t }\) ? być może \(\displaystyle{ x+ \frac{1}{x} }\)...
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13377
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy