Ciąg rekurencyjny
-
41421356
- Użytkownik

- Posty: 583
- Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 543 razy
- Pomógł: 5 razy
Ciąg rekurencyjny
Ciąg \(\displaystyle{ \left(a_n\right)}\) określony jest za pomocą wzoru rekurencyjnego:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_1=7\\a_2=13\\a_{n+2}=a_{n+1}-a_n \ \ , \ \ n≥1\end{cases}}\)
Niech \(\displaystyle{ S_n}\) oznacza sumę \(\displaystyle{ n}\) początkowych wyrazów ciągu \(\displaystyle{ \left(a_n\right)}\).
Wykaż, że wyrazy ciągu \(\displaystyle{ \left(a_n\right)}\) przyjmują dokładnie sześć różnych wartości oraz oblicz sumę \(\displaystyle{ S_{2025}}\).
Jakieś pomysły jak to zacząć?
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_1=7\\a_2=13\\a_{n+2}=a_{n+1}-a_n \ \ , \ \ n≥1\end{cases}}\)
Niech \(\displaystyle{ S_n}\) oznacza sumę \(\displaystyle{ n}\) początkowych wyrazów ciągu \(\displaystyle{ \left(a_n\right)}\).
Wykaż, że wyrazy ciągu \(\displaystyle{ \left(a_n\right)}\) przyjmują dokładnie sześć różnych wartości oraz oblicz sumę \(\displaystyle{ S_{2025}}\).
Jakieś pomysły jak to zacząć?
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22486
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 3858 razy
Re: Ciąg rekurencyjny
Matematyka to nie znaczki. Matematyka to zdania wypowiadane w naturalnym języku, a język matematyczny tylko ułatwia ich przekaz. Spróbuj napisać to co zauważasz w jakikolwiek sposób, to będziemy mieli podstawę do dalszych działań
-
41421356
- Użytkownik

- Posty: 583
- Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 543 razy
- Pomógł: 5 razy
Re: Ciąg rekurencyjny
No właśnie nie mogę tak napisać, ten fakt trzeba uzasadnić. W zadaniach z indukcją też będziesz pokazywał, że wzór zachodzi dla konkretnych kilu wartości, więc jest prawdziwy zawsze dla każdego \(\displaystyle{ n}\)? Tutaj trzeba dojść od szczegółu do ogółu, a nie na odwrót jak Ty proponujesz.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
Re: Ciąg rekurencyjny
Formalnie to można zakładając
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_n =a_{n+6} \\ a_{n+1}= a_{n+7} \end{cases}}\)
wyliczyć \(\displaystyle{ a_{n+2}}\)...
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_n =a_{n+6} \\ a_{n+1}= a_{n+7} \end{cases}}\)
wyliczyć \(\displaystyle{ a_{n+2}}\)...
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
Re: Ciąg rekurencyjny
Być może i lepiej... np. jeśli \(\displaystyle{ n=3k}\) to \(\displaystyle{ a_n = 6 \cdot (-1)^{ \lfloor \frac{n-1}{3} \rfloor }}\) itp.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
Re: Ciąg rekurencyjny
Można też zapisywać kolejnre wyrazy takich ciągów w macierzy:
\(\displaystyle{ a, b, b-a, -a, -b, a-b \\
a, b, ...... \\
......}\)
Uogólnienie : Kiedy (dla jakich \(\displaystyle{ A, B}\)) i \(\displaystyle{ a_1, a_2}\) ciąg \(\displaystyle{ a_{n+2}=Aa_{n+1}+ Ba_n}\) jest okresowy

Dodano po 10 godzinach 47 minutach 26 sekundach:
>
\(\displaystyle{ a, b, b-a, -a, -b, a-b \\
a, b, ...... \\
......}\)
Uogólnienie : Kiedy (dla jakich \(\displaystyle{ A, B}\)) i \(\displaystyle{ a_1, a_2}\) ciąg \(\displaystyle{ a_{n+2}=Aa_{n+1}+ Ba_n}\) jest okresowy
Dodano po 10 godzinach 47 minutach 26 sekundach:
>
- Załączniki
-
- 6xpd.jpg (26.03 KiB) Przejrzano 12831 razy
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36198
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5348 razy
Re: Ciąg rekurencyjny
No ale co za problem? Masz
\(\displaystyle{ a_{n+6}=a_{n+5}-a_{n+4}=(a_{n+4}-a_{n+3})-a_{n+4}=-a_{n+3}=-(a_{n+2}-a_{n+1})=-a_{n+2}\,\red{+}\,a_{n+1}=-(a_{n+1}-a_n)\,\red{+}\,a_{n+1}=a_n.}\)
JK
edit: poprawiłem dwa omyłkowe minusy na poprawne plusy.
-
41421356
- Użytkownik

- Posty: 583
- Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 543 razy
- Pomógł: 5 razy
Re: Ciąg rekurencyjny
Dziękuję. Właśnie o to mi chodziło!Jan Kraszewski pisze: 22 lis 2024, o 01:37No ale co za problem? Masz
\(\displaystyle{ a_{n+6}=a_{n+5}-a_{n+4}=(a_{n+4}-a_{n+3})-a_{n+4}=-a_{n+3}=-(a_{n+2}-a_{n+1})=-a_{n+2}-a_{n+1}=-(a_{n+1}-a_n)-a_{n+1}=a_n.}\)
