Ukryta treść:
Potęga e
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: Potęga e
Jest taka wersja nierówności Hermite-Hadamarda:
Jeżeli `f:[a,b]\to\RR` jest wypukła, to \(\displaystyle{ \int_a^b f(t)dt\le \frac12\left[f\left(\frac{a+b}{2}\right)+\frac{f(a)+f(b)}{2}\right]}\)
Weźmy \(\displaystyle{ f=\frac{1}{1+x}, a=0, b=1}\).
\(\displaystyle{ \ln 2=\int_0^1 f(t)dt \le \frac12\left[\frac23+\frac34\right]=\frac{17}{24}<\frac2e}\), co jest równoważne wyjściowej nierówności
Dodano po 1 dniu 1 godzinie 47 minutach 14 sekundach:
Właśnie mi timon92 zwrócił uwagę na brak `1/{b-a}` przed całką. Dzięki
Jeżeli `f:[a,b]\to\RR` jest wypukła, to \(\displaystyle{ \int_a^b f(t)dt\le \frac12\left[f\left(\frac{a+b}{2}\right)+\frac{f(a)+f(b)}{2}\right]}\)
Weźmy \(\displaystyle{ f=\frac{1}{1+x}, a=0, b=1}\).
\(\displaystyle{ \ln 2=\int_0^1 f(t)dt \le \frac12\left[\frac23+\frac34\right]=\frac{17}{24}<\frac2e}\), co jest równoważne wyjściowej nierówności
Dodano po 1 dniu 1 godzinie 47 minutach 14 sekundach:
Właśnie mi timon92 zwrócił uwagę na brak `1/{b-a}` przed całką. Dzięki
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13384
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
Re: Potęga e
może też z \(\displaystyle{ f(x) = \frac{x}{e} - \ln(x}\)) na \(\displaystyle{ [2,e]}\)...? a Inne pomysły
Ostatnio zmieniony 4 lis 2024, o 23:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.