a i b

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13537
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3436 razy
Pomógł: 812 razy

a i b

Post autor: mol_ksiazkowy »

Rozwiązać równanie:

\(\displaystyle{ 3(a^2+b^2)- 7(a+b)=-4}\)

w zbiorze liczb całkowitych.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22486
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

Re: a i b

Post autor: a4karo »

Dla całkowitych argumentów funkcja `f(x)=3x^2-7x` przyjmuje wartości niedodatnie jedynie dla `f(0)=0, f(1)=-4, f(2)=-2`, więc jedyne rozwiązania to
\(\displaystyle{ (a,b)\in\{(0,1),(1,0),(2,2)\}}\)
ODPOWIEDZ