Jeszcze jeden pierwiastek

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
arek1357

Jeszcze jeden pierwiastek

Post autor: arek1357 »

Zastanawia mnie czy w ciele modulo p, p - liczba pierwsza równanie:

\(\displaystyle{ x^7+1=0 \mod p}\)

może mieć jeszcze jakieś rozwiązanie oprócz:

\(\displaystyle{ x=-1}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22486
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

Re: Jeszcze jeden pierwiastek

Post autor: a4karo »

`2^7+1=0 mod 43`
`3^7+1=0 mod 547`
`4^7+1=0 mod 113` i `mod 29`

etc
ODPOWIEDZ