Dziwne liczby

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13537
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3436 razy
Pomógł: 812 razy

Dziwne liczby

Post autor: mol_ksiazkowy »

Liczbę \(\displaystyle{ n}\) nazywa się dziwną, jeśli nie jest pierwsza i dla jej dowolnego dzielnika \(\displaystyle{ d}\), liczba \(\displaystyle{ d(d+1)}\) dzieli \(\displaystyle{ n(n+1)}\). Czy istnieje nieskończenie wiele liczb dziwnych ?
Ukryta treść:    
pasman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 176
Rejestracja: 26 lut 2016, o 17:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 14 razy

Re: Dziwne liczby

Post autor: pasman »

Wygląda na to że dziwne są iloczyny liczb bliźniaczych
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22486
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

Re: Dziwne liczby

Post autor: a4karo »

Nie wygląda.
`13•14` nie dzieli `11•13(11•13+1)`
`5•7` też nie pasuje
pasman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 176
Rejestracja: 26 lut 2016, o 17:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 14 razy

Re: Dziwne liczby

Post autor: pasman »

fakt
Brombal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 594
Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 46 razy

Re: Dziwne liczby

Post autor: Brombal »

Jeżeli \(\displaystyle{ d _{1} }\) - pierwsza
oraz gdy \(\displaystyle{ d_{2}=d_1^2-d_1-1}\) również pierwsza
Oraz \(\displaystyle{ n=d_1 \cdot d_2}\)
To \(\displaystyle{ n}\) najdziwniejsza z dziwnych :)

Dodano po 45 minutach 35 sekundach:
\(\displaystyle{ d_1=3, 5, 7, 11, 17, 29, 31, 47, 61, 67, 71....}\) dla ułatwienia
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13537
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3436 razy
Pomógł: 812 razy

Re: Dziwne liczby

Post autor: mol_ksiazkowy »

A czy tak określonych liczb jest nieskończona ilość :?:
Brombal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 594
Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 46 razy

Re: Dziwne liczby

Post autor: Brombal »

Tak. Jeżeli nie istnieje największą liczbą pierwsza \(\displaystyle{ d_1}\), dla której \(\displaystyle{ d_2}\) jest pierwszą. :) .
Niestety warunek jest konieczny ale nie wystarczający.
Może coś o zbiorach? Zbiór nieskończony \(\displaystyle{ D_1}\) i drugi wynikowy zbiór \(\displaystyle{ D_2}\). Również nieskończony w którym cześć liczb jest pierwsza cześć złożona. Czy obie cześci są nieskończone?
ODPOWIEDZ