Proszę zbadać zbieżność szeregu
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{\cos\left(\frac{1}{n}\right)}{2n+3}.}\)
Załóżmy, że szereg jest zbieżny.
Wówczas warunek konieczny zbieżności
\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty} \frac{\cos\left(\frac{1}{n}\right)}{2n+3}=\lim_{n\to \infty} \cos\left(\frac{1}{n}\right)\cdot \lim_{n\to\infty} \frac{1}{2n+3} = 1\cdot 0 = 0 }\) jest spełniony.
I sposób
Z wykresu widać, że dla każdego \(\displaystyle{ n\in \NN }\) jest \(\displaystyle{ \frac{1}{2}< \cos\left(\frac{1}{n}\right).}\)
Stąd
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}\cdot \frac{1}{2n+3}< \frac{1}{2}\cdot \frac{1}{2n}< \frac{1}{2} \cdot \frac{1}{n} < \frac{1}{n}\cos\left(\frac{1}{n}\right) }\) dla każdego \(\displaystyle{ n\in \NN.}\)
Ponadto szereg \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{1}{2}\cdot \frac{1}{n} }\) jest rozbieżny, bo \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty}\frac{1}{n} = \infty.}\)
Z twierdzenia
Jeżeli \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} a_{n} = \infty }\) i \(\displaystyle{ c }\) jest dowolną liczbą dodatnią, to \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} c \cdot a_{n} = \infty.}\)
i na podstawie kryterium porównawczego rozbieżności szeregów, szereg dany jest rozbieżny.
II sposób
Wiadomo, że
\(\displaystyle{ 0 < \sin\left(\frac{1}{n}\right) < \frac{1}{n} }\) dla każdego \(\displaystyle{ n\in \NN.}\)
Stąd
\(\displaystyle{ 0 < \sin\left(\frac{1}{n}\right)\cos\left(\frac{1}{n}\right)< \frac{1}{n}\cos\left(\frac{1}{n}\right) }\) dla każdego \(\displaystyle{ n\in \NN.}\)
Korzystając ze wzoru na \(\displaystyle{ \sin(2\alpha), }\) otrzymujemy
\(\displaystyle{ 0 < \frac{1}{2}\sin\left(\frac{2}{n}\right)< \frac{1}{n}\cos\left(\frac{1}{n}\right) }\) dla każdego \(\displaystyle{ n\in \NN. \ \ (*)}\)
Wykażemy, że szereg \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{1}{2}\sin\left(\frac{2}{n}\right) }\) jest rozbieżny.
Stąd i z \(\displaystyle{ (*) }\)
na podstawie kryterium porównawczego rozbieżności szeregów - szereg \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty}\frac{1}{n}\cos\left(\frac{1}{n}\right), }\)
a więc i szereg
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty}\frac{1}{2n+3}\cos\left(\frac{1}{n}\right) }\) jest rozbieżny.
Żeby wykazać rozbieżność szeregu \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{1}{2}\sin\left(\frac{2}{n}\right) }\), wystarczy wykazać rozbieżność szeregu \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \sin\left(\frac{2}{n}\right).}\)
Mamy
\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty} \frac{\sin\left(\frac{2}{n}\right)}{\frac{2}{n}} = 1,}\)
więc
\(\displaystyle{ \left|\frac{\sin\left(\frac{2}{n}\right)}{\frac{2}{n}} -1 \right| < \frac{1}{2} }\) dla każdego \(\displaystyle{ n> k, }\) gdzie \(\displaystyle{ k }\) jest
odpowiednio dobraną liczbą naturalną.
Zatem
\(\displaystyle{ 1 -\frac{1}{2} < \frac{\sin\left(\frac{2}{n}\right)}{\frac{2}{n}} < 1 + \frac{1}{2} }\) dla każdego \(\displaystyle{ n> k.}\)
Rozważając tylko nierówność pierwszą z lewej mamy \(\displaystyle{ 0 < \frac{1}{n}< \sin\left(\frac{2}{n}\right) }\) dla każdego \(\displaystyle{ n > k.}\)
Ponadto szereg \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{1}{n} }\) jest rozbieżny, więc na podstawie kryterium porównawczego rozbieżności szeregów, szereg \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \sin\left(\frac{2}{n}\right) }\) jest rozbieżny.
Zbieżność szeregu
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36040
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Re: Zbieżność szeregu
Sformułowanie jest nieco bez sensu.janusz47 pisze: 14 wrz 2024, o 14:33\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{\cos\left(\frac{1}{n}\right)}{2n+3}.}\)
Załóżmy, że szereg jest zbieżny.
Wówczas warunek konieczny zbieżności
\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty} \frac{\cos\left(\frac{1}{n}\right)}{2n+3}=\lim_{n\to \infty} \cos\left(\frac{1}{n}\right)\cdot \lim_{n\to\infty} \frac{1}{2n+3} = 1\cdot 0 = 0 }\) jest spełniony.
Jeśli założymy, że szereg jest zbieżny (nie mamy do tego żadnych podstaw, ale co nam szkodzi...), to warunek konieczny jest spełniony z automatu, bez jakichkolwiek rachunków.
Natomiast przedstawione rachunki pokazują, że warunek konieczny zbieżności istotnie jest spełniony, co poddaje w wątpliwość sens stwierdzania "Załóżmy, że szereg jest zbieżny"...
JK
