Suma z f

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13374
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

Suma z f

Post autor: mol_ksiazkowy »

Czy istnieje \(\displaystyle{ f}\) takie, że

\(\displaystyle{ f(x)+ f^{-1}(x)=1 }\)

dla \(\displaystyle{ x \in \RR}\) :?: (\(\displaystyle{ f^{-1}}\) to funkcja odwrotna do \(\displaystyle{ f}\)).
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2024, o 18:46 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10305
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 2429 razy

Re: Suma z f

Post autor: Dasio11 »

Takich funkcji jest mnóstwo - wystarczy przyjąć \(\displaystyle{ f\left(\frac{1}{2}\right) = \frac{1}{2}}\) i podzielić \(\displaystyle{ \mathbb{R} \setminus \left\{ \frac{1}{2} \right\}}\) na czwórki \(\displaystyle{ \{ a, b, c, d \}}\), takie że \(\displaystyle{ a+c = b+d = 1}\), i zdefiniować \(\displaystyle{ f}\) tak by dla każdej takiej czwórki

\(\displaystyle{ a \overset{f}{\mapsto} b \overset{f}{\mapsto} c \overset{f}{\mapsto} d \overset{f}{\mapsto} a}\).
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13374
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

Re: Suma z f

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ f}\) z "firmówki"

\(\displaystyle{ f(x)=\begin{cases} |x+ \frac{1}{2} |+ \frac{1}{2} \ , \ A \\ -|x - \frac{3}{2} | + \frac{1}{2} \ , B \ \end{cases}}\)

A: \(\displaystyle{ \lfloor x - \frac{1}{2} \rfloor}\) jest nieparzyste
B: \(\displaystyle{ \lfloor x - \frac{1}{2} \rfloor}\) jest parzyste

A jakie inne własności ma takie \(\displaystyle{ f }\) ?
arek1357

Re: Suma z f

Post autor: arek1357 »

Funkcja:

\(\displaystyle{ f(x)= \frac{x^\varphi}{\varphi^{\varphi-1}} , x>0 }\)

spełnia ciekawy warunek:

\(\displaystyle{ f'(x)=f^{-1}(x) , x>0}\)
ODPOWIEDZ