Iloczyny: z pierwszymi, z naturalnymi
-
Eariu52
- Użytkownik

- Posty: 60
- Rejestracja: 9 gru 2023, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 52
- Pomógł: 2 razy
Iloczyny: z pierwszymi, z naturalnymi
\(\displaystyle{ \prod_{n=1}^{ \infty } \frac{p _{n} ^{2}+1 }{p _{n} ^{2}-1 } = \frac{5}{2} }\)
\(\displaystyle{ p _{n} \hbox{ - n-ta liczba pierwsza} }\)
\(\displaystyle{ \prod_{n=1}^{ \infty } \frac{p _{n} ^{4}+1 }{p _{n} ^{4}-1 } = \frac{7}{6} }\)
\(\displaystyle{ \prod_{n=2}^{ \infty } \frac{n ^{3}+1 }{n ^{3}-1 } = \frac{3}{2} }\)
Dodano po 27 dniach 3 godzinach 52 minutach 7 sekundach:
Przepraszam, to jest znane, bo jest w OEIS.
\(\displaystyle{ p _{n} \hbox{ - n-ta liczba pierwsza} }\)
\(\displaystyle{ \prod_{n=1}^{ \infty } \frac{p _{n} ^{4}+1 }{p _{n} ^{4}-1 } = \frac{7}{6} }\)
\(\displaystyle{ \prod_{n=2}^{ \infty } \frac{n ^{3}+1 }{n ^{3}-1 } = \frac{3}{2} }\)
Dodano po 27 dniach 3 godzinach 52 minutach 7 sekundach:
Przepraszam, to jest znane, bo jest w OEIS.
-
Eariu52
- Użytkownik

- Posty: 60
- Rejestracja: 9 gru 2023, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 52
- Pomógł: 2 razy
Re: Iloczyny: z pierwszymi, z naturalnymi
Może to nie jest znane:
\(\displaystyle{ \prod_{n=1}^{ \infty } 1-k ^{-p _{n} } = \frac{k ^{11}-k ^{9}-k ^{8}+k ^{3}+k ^{2}-1 }{k ^{11} } ,k \ge 1}\)
\(\displaystyle{ \prod_{n=1}^{ \infty } 1+k ^{-n} = \frac{k ^{5}-k+1}{k ^{5}-k ^{4}-k ^{2}+1 } ,k \ge 2}\)
\(\displaystyle{ \prod_{n=1}^{ \infty } 1+\left( -k\right) ^{-n} = \frac{k ^{5}-k-1}{k ^{5}+k ^{4}+k ^{2}-1 } ,k \ge 2}\)
\(\displaystyle{ \prod_{n=1}^{ \infty } 1-k ^{-p _{n} } = \frac{k ^{11}-k ^{9}-k ^{8}+k ^{3}+k ^{2}-1 }{k ^{11} } ,k \ge 1}\)
\(\displaystyle{ \prod_{n=1}^{ \infty } 1+k ^{-n} = \frac{k ^{5}-k+1}{k ^{5}-k ^{4}-k ^{2}+1 } ,k \ge 2}\)
\(\displaystyle{ \prod_{n=1}^{ \infty } 1+\left( -k\right) ^{-n} = \frac{k ^{5}-k-1}{k ^{5}+k ^{4}+k ^{2}-1 } ,k \ge 2}\)
-
Eariu52
- Użytkownik

- Posty: 60
- Rejestracja: 9 gru 2023, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 52
- Pomógł: 2 razy
Re: Iloczyny: z pierwszymi, z naturalnymi
\(\displaystyle{ \prod_{n=1}^{ \infty } \frac{k ^{p _{n}+n } }{k ^{p _{n}+n }-1} = \frac{k ^{5} }{k ^{5}-k ^{2}-1 },k \ge 2 }\)
-
arek1357
Re: Iloczyny: z pierwszymi, z naturalnymi
np.: pierwsze:
\(\displaystyle{ \xi(s)=\prod_{p} \frac{1}{1-p^{-s}} }\)
wystarczy przeżąglować ten wzór i produkty wyjdą...
\(\displaystyle{ \xi(s)=\prod_{p} \frac{1}{1-p^{-s}} }\)
wystarczy przeżąglować ten wzór i produkty wyjdą...
-
arek1357
Re: Iloczyny: z pierwszymi, z naturalnymi
np a):
\(\displaystyle{ \prod_{p} \frac{p^2+1}{p^2-1} =\prod_{p} \frac{ \frac{p^4-1}{p^4} }{ \left( \frac{p^2-1}{p^2}\right)^2 }= \frac{1}{\xi(4)} \cdot \xi(2)^2 = \frac{90}{\pi^4} \cdot \frac{\pi^4}{36}= \frac{5}{2} }\)
\(\displaystyle{ \prod_{p} \frac{p^2+1}{p^2-1} =\prod_{p} \frac{ \frac{p^4-1}{p^4} }{ \left( \frac{p^2-1}{p^2}\right)^2 }= \frac{1}{\xi(4)} \cdot \xi(2)^2 = \frac{90}{\pi^4} \cdot \frac{\pi^4}{36}= \frac{5}{2} }\)
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: Iloczyny: z pierwszymi, z naturalnymi
Nie wiem jaki jest sens publikowania takich wzorów bez podania źródła, czyli bez możliwości sprawdzenia ich poprawności.
-
arek1357
Re: Iloczyny: z pierwszymi, z naturalnymi
Pewne nieskończone iloczyny liczb pierwszych to po prostu wartości funkcji Riemanna np tak jak pisałem:
\(\displaystyle{ \prod_{p}^{} \frac{1}{1- \frac{1}{p^2} } =\left( 1+\frac{1}{\left( 2^2\right)^1 }+ \frac{1}{\left( 2^2\right) ^2}+ \frac{1}{\left( 2^2\right) ^3}+ ...\right) \left( 1+\frac{1}{\left( 3^2\right)^1 }+ \frac{1}{\left( 3^2\right) ^2}+ \frac{1}{\left( 3^2\right) ^3}+ ...\right) \left( 1+\frac{1}{\left( 5^2\right)^1 }+ \frac{1}{\left( 5^2\right) ^2}+ \frac{1}{\left( 5^2\right) ^3}+ ...\right) \cdot ...}\)
więc mamy po wymnożeniu wszelkie możliwe kombinacje iloczynowe liczb pierwszych co daje:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{n^2} =\xi(2)}\)
\(\displaystyle{ \prod_{p}^{} \frac{1}{1- \frac{1}{p^2} } =\left( 1+\frac{1}{\left( 2^2\right)^1 }+ \frac{1}{\left( 2^2\right) ^2}+ \frac{1}{\left( 2^2\right) ^3}+ ...\right) \left( 1+\frac{1}{\left( 3^2\right)^1 }+ \frac{1}{\left( 3^2\right) ^2}+ \frac{1}{\left( 3^2\right) ^3}+ ...\right) \left( 1+\frac{1}{\left( 5^2\right)^1 }+ \frac{1}{\left( 5^2\right) ^2}+ \frac{1}{\left( 5^2\right) ^3}+ ...\right) \cdot ...}\)
więc mamy po wymnożeniu wszelkie możliwe kombinacje iloczynowe liczb pierwszych co daje:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{n^2} =\xi(2)}\)
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: Iloczyny: z pierwszymi, z naturalnymi
Te rzeczy można znaleźć w każdym podręczniku do analitycznej teorii liczb. Mnie bardziej interesują źródla wzorów podawanych przez Earlu52. No chyba że Ty pokażesz jak je wyżonglować.
NB we wzorach Earlu52 brak nawiasów
NB we wzorach Earlu52 brak nawiasów
-
arek1357
-
arek1357
Re: Iloczyny: z pierwszymi, z naturalnymi
np w trzecim iloczynie tym z 3/2 możesz teleskopowo jak się dobrze przyjrzeć...