Krotność

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13537
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3436 razy
Pomógł: 812 razy

Krotność

Post autor: mol_ksiazkowy »

:arrow: Udowodnić że dowolna liczba całkowita \(\displaystyle{ n}\) nie podzielna ani przez 2 ani przez 5 ma wielokrotność, w której z każda z cyfr \(\displaystyle{ 0,...,9}\) jest tę samą ilość razy.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10307
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 2431 razy

Re: Krotność

Post autor: Dasio11 »

Rozwiązanie:    
Jakub Gurak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1481
Rejestracja: 20 lip 2012, o 21:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 76 razy
Pomógł: 87 razy

Re: Krotność

Post autor: Jakub Gurak »

Dasio11 pisze: 2 sie 2024, o 12:03 liczba \(\displaystyle{ \textbf{5276108493} \cdot s}\) jest szukaną wielokrotnością.
Mogę wiedzieć co szczególnego jest w tej liczbie wziętej z sufitu :?: Czy to nie jest pomyłka??
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 485 razy

Re: Krotność

Post autor: timon92 »

ta liczba ma bardzo ciekawą własność --- w jej zapisie dziesiętnym każda cyfra występuje dokładnie raz
Jakub Gurak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1481
Rejestracja: 20 lip 2012, o 21:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 76 razy
Pomógł: 87 razy

Re: Krotność

Post autor: Jakub Gurak »

To ja wolałbym wziąć: \(\displaystyle{ 1234567890 \cdot s.}\) :mrgreen:
Samouk1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 13 lis 2022, o 14:12
Płeć: Mężczyzna
wiek: 26
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 6 razy

Re: Krotność

Post autor: Samouk1 »

timon92 pisze: 3 sie 2024, o 18:03 ta liczba ma bardzo ciekawą własność --- w jej zapisie dziesiętnym każda cyfra występuje dokładnie raz
Zgadzam się z Jakubem Gurakiem, wielokrotność tej liczby niekoniecznie ma tę własność, a dowolne \(\displaystyle{ n}\) wskazywałoby na liczby również większe od tej liczby. Rozwiązania nie analizowałem bardzo dokładnie (brakuje mi ostatnio czasu/siły/chęci/innej wymówki), ale jest dla mnie trudne.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10307
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 2431 razy

Re: Krotność

Post autor: Dasio11 »

To przyjrzyj się liczbie \(\displaystyle{ 736 \cdot 1001001}\).
ODPOWIEDZ