Ukryta treść:
Krotności
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
Krotności
Udowodnić, że wśród liczb \(\displaystyle{ a, 2a, … , (n-1)a}\) istnieje taka, która różni się od jakiejś liczby całkowitej nie więcej niż o \(\displaystyle{ \frac{1}{n}}\).
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22487
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 3858 razy
Re: Krotności
Jeżeli któraś z tych licz jest całkowita, to nie ma czego dowodzić.
Jeżeli różnica między `ka` i `la` jest liczbą całkowitą, to liczba `|k-l|a` jest całkowita i też nie ma czego dowodzić.
W przeciwnym razie części ułamkowe tych liczb dzielą odcinek `[0,1)` na `n` części, zatem odległość między pewnymi dwiema (np `{ka},{la}`) nie jest większa niż `1/n`. A to oznacza, że `{(k-l)a}\le 1/n`lub `{(k-l)a}\ge 1-1/n`
Jeżeli różnica między `ka` i `la` jest liczbą całkowitą, to liczba `|k-l|a` jest całkowita i też nie ma czego dowodzić.
W przeciwnym razie części ułamkowe tych liczb dzielą odcinek `[0,1)` na `n` części, zatem odległość między pewnymi dwiema (np `{ka},{la}`) nie jest większa niż `1/n`. A to oznacza, że `{(k-l)a}\le 1/n`lub `{(k-l)a}\ge 1-1/n`