Harmonia szeregów

Definicja szeregów liczbowych, kryteria zbieżności szeregów. Suma szeregu i iloczyn Cauchy'ego szeregów. Iloczyny nieskończone.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13436
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3429 razy
Pomógł: 809 razy

Harmonia szeregów

Post autor: mol_ksiazkowy »

:arrow: Czy szereg \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{1}{H_n}}\) jest zbieżny :?: (\(\displaystyle{ H_n = \sum_{k=1}^{n} \frac{1}{k} }\))
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22471
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3855 razy

Re: Harmonia szeregów

Post autor: a4karo »

Nie, bo `H_n\approx \ln n`
ODPOWIEDZ