Ukryta treść:
Suma i f
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13385
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
Suma i f
Wyznaczyć ekstrema \(\displaystyle{ f(x) = \sqrt{4x-x^3} + \sqrt{x+x^3}}\) gdy \(\displaystyle{ 0 \le x \le 2.}\)
Ostatnio zmieniony 2 lip 2024, o 20:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.
Powód: Interpunkcja.
- kerajs
- Użytkownik

- Posty: 8708
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 335 razy
- Pomógł: 3431 razy
Re: Suma i f
\(\displaystyle{ f'= \frac{4-3x^2}{2\sqrt{4x-x^3}} + \frac{1+3x^2}{2\sqrt{x+x^3}} }\)
W zadanym przedziale drugi składnik jest zawsze dodatni, a pierwszy dla \(\displaystyle{ 0< x< \frac{2}{ \sqrt{3} } }\).
Szukane ekstrema mogą być tylko dla \(\displaystyle{ \frac{2}{ \sqrt{3} } \le x \le 2}\)
WK
\(\displaystyle{ \frac{3x^2-4}{2\sqrt{4x-x^3}} = \frac{1+3x^2}{2\sqrt{x+x^3}} \\
(3x^2-4)^2(1+x^2)=(3x^2+1)^2(4-x^2) \\
18(x^2)^3-45(x^2)^2-31x^2+12=0 \\
18(x^2-3)(x^2-( \frac{ -\sqrt{41}-3 }{12}))(x^2-( \frac{ -\sqrt{41}-3 }{12})) =0
}\)
Tylko \(\displaystyle{ x= \sqrt{3} }\) spełnia założenia i jest tam maksimum.
Dla mnie jest tylko to jedno ekstremum, lecz dziś niektórzy traktują wartości na końcach przedziału podobnie i widzą tam dwa minima.
W zadanym przedziale drugi składnik jest zawsze dodatni, a pierwszy dla \(\displaystyle{ 0< x< \frac{2}{ \sqrt{3} } }\).
Szukane ekstrema mogą być tylko dla \(\displaystyle{ \frac{2}{ \sqrt{3} } \le x \le 2}\)
WK
\(\displaystyle{ \frac{3x^2-4}{2\sqrt{4x-x^3}} = \frac{1+3x^2}{2\sqrt{x+x^3}} \\
(3x^2-4)^2(1+x^2)=(3x^2+1)^2(4-x^2) \\
18(x^2)^3-45(x^2)^2-31x^2+12=0 \\
18(x^2-3)(x^2-( \frac{ -\sqrt{41}-3 }{12}))(x^2-( \frac{ -\sqrt{41}-3 }{12})) =0
}\)
Tylko \(\displaystyle{ x= \sqrt{3} }\) spełnia założenia i jest tam maksimum.
Dla mnie jest tylko to jedno ekstremum, lecz dziś niektórzy traktują wartości na końcach przedziału podobnie i widzą tam dwa minima.