Podzielności i nierówność

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13537
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3436 razy
Pomógł: 812 razy

Podzielności i nierówność

Post autor: mol_ksiazkowy »

Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) są liczbami naturalnymi i \(\displaystyle{ a}\) dzieli \(\displaystyle{ b}\), zaś \(\displaystyle{ a-1}\) dzieli \(\displaystyle{ b-1}\), to \(\displaystyle{ b \ge a^2}\).
Ukryta treść:    
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22487
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

Re: Podzielności i nierówność

Post autor: a4karo »

To oczywista nieprawda. Dla dowolnego `a` zachodzi `a|a`,`a-1|a-1`, ale rzadko kiedy `a\ge a^2`
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13537
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3436 razy
Pomógł: 812 razy

Re: Podzielności i nierówność

Post autor: mol_ksiazkowy »

a jeśli \(\displaystyle{ a \neq b }\) :?:
pppqp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 29 cze 2024, o 17:07
Płeć: Mężczyzna
wiek: 23
Pomógł: 3 razy

Re: Podzielności i nierówność

Post autor: pppqp »

Wydaje mi się, że wystarczy rozpisać podzielność, tzn dla pewnych naturalnych \(\displaystyle{ l,k}\) zachodzi
\begin{cases}
la = b; \\
k(a-1) = b-1.
\end{cases}
Wówczas \(\displaystyle{ ka - k = la - 1 ,}\) a więc \(\displaystyle{ k \equiv 1 (mod \text{ }a) }\), więc z założeniem \(\displaystyle{ k > 1 }\) otrzymujemy
\[b -1 = k(a - 1) \ge (a+1)(a-1) = a^2 - 1, \quad \text{więc }b \ge a^2\]
ODPOWIEDZ