Znajdź największą wartość funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\sin(x)-\cos(x)}\) korzystając z nierówności Schwarza.
Jak to zrobić? Może mi ktoś pomóc?
Znajdź największą wartość funkcji
-
max123321
- Użytkownik

- Posty: 3692
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1122 razy
- Pomógł: 6 razy
Re: Znajdź największą wartość funkcji
No dobra to idąc tym tokiem mogę napisać, że z nierówności Schwarza
\(\displaystyle{ (1\cdot \sin x+(-1)\cos x)^2 \le (1^2+(-1)^2)(\sin^2x+\cos^2x)}\), a z tego wynika, że
\(\displaystyle{ \sin x-\cos x \le \sqrt{2}}\).
Teraz szukamy argumentu \(\displaystyle{ x}\) dla którego jest \(\displaystyle{ \sin x-\cos x=\sqrt{2}}\). Podnosimy obustronnie do kwadratu i mamy
\(\displaystyle{ 1-\sin 2x=2}\) czyli
\(\displaystyle{ \sin 2x=-1}\).
Teraz jeśli \(\displaystyle{ x \in (0^\circ,180^\circ)}\), to
\(\displaystyle{ x=135^\circ}\).
Dobrze?
\(\displaystyle{ (1\cdot \sin x+(-1)\cos x)^2 \le (1^2+(-1)^2)(\sin^2x+\cos^2x)}\), a z tego wynika, że
\(\displaystyle{ \sin x-\cos x \le \sqrt{2}}\).
Teraz szukamy argumentu \(\displaystyle{ x}\) dla którego jest \(\displaystyle{ \sin x-\cos x=\sqrt{2}}\). Podnosimy obustronnie do kwadratu i mamy
\(\displaystyle{ 1-\sin 2x=2}\) czyli
\(\displaystyle{ \sin 2x=-1}\).
Teraz jeśli \(\displaystyle{ x \in (0^\circ,180^\circ)}\), to
\(\displaystyle{ x=135^\circ}\).
Dobrze?
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13383
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
Re: Znajdź największą wartość funkcji
lub też z \(\displaystyle{ \sin(x) - \cos(x) = \sqrt{2} \sin(x - \frac{\pi}{4} )}\)podnosimy obustronnie do kwadratu i
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: Znajdź największą wartość funkcji
Żeby pozostać w duchu zadania (schwarz) , lepiej odpowiedzieć na pytanie kiedy w tej nierówności jest równość, co prowadzi do równania `\sin x=-\cos x`
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13383
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
