Granica z iloczynem

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13537
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3436 razy
Pomógł: 812 razy

Granica z iloczynem

Post autor: mol_ksiazkowy »

Niech \(\displaystyle{ P(n)= \prod_{p|n , \\ p> \log(n)} (1- \frac{1}{p} )}\) dla \(\displaystyle{ n >1}\). Udowodnić, że \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} P(n)=1}\)
arek1357

Re: Granica z iloczynem

Post autor: arek1357 »

Wystarczy wziąć podciąg złożony z liczb pierwszych:

\(\displaystyle{ P(p)}\)
Wojciech_Domin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 1 maja 2019, o 17:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 7 razy

Re: Granica z iloczynem

Post autor: Wojciech_Domin »

No tak, przecież \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} (-1)^n = 1}\). Wystarczy wziąć podciąg złożony z liczb parzystych.
arek1357

Re: Granica z iloczynem

Post autor: arek1357 »

Człowieku w tym momencie podałeś ciąg, który nie jest zbieżny...

Teraz lepiej się wysil...
Wojciech_Domin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 1 maja 2019, o 17:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 7 razy

Re: Granica z iloczynem

Post autor: Wojciech_Domin »

No a skąd wiesz czy \(P(n)\) jest zbieżny?
arek1357

Re: Granica z iloczynem

Post autor: arek1357 »

Ja przyjąłem to na wiarę bo Mol tak zasugerował...a to co napisałem oczywiście nie jest pełnym rozwiązaniem zadania moja była tylko sugestia i naprowadzenie a poza tym w założeniach do końca nie wiem czy p oznacza dowolny dzielnik czy tylko dzielnik pierwszy jak sugeruje zapis, więc jest to następne rozchwianie w tym zadaniu, które nie jest do końca spójne...
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1505
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 364 razy
Pomógł: 24 razy

Re: Granica z iloczynem

Post autor: Niepokonana »

Och, ale to jest proste. Tylko, jak to zapisać formalnie. No bo tu następuje nieskończone skracanie wszystkich elementów

No bo to jest \(\displaystyle{ \prod_{i=2}^{n} \frac{i-1}{i} }\). Widać, że mianownik itego wyrażenia jest taki sam jak licznik (i+1)-tego wyrażenia, w związku z tym możemy skrócić, bo to mnożenie. I potem po prostu skracamy nieskończenie wiele razy, gdy \(\displaystyle{ n}\) dąży do nieskończoności. Nie wiem czy tak formalnie można.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36198
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5348 razy

Re: Granica z iloczynem

Post autor: Jan Kraszewski »

Niepokonana pisze: 1 sty 2024, o 15:25No bo to jest \(\displaystyle{ \prod_{i=2}^{n} \frac{i-1}{i} }\).
Ale widziałaś, że ten iloczyn jest tylko po liczbach pierwszych?

JK
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22485
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3857 razy

Re: Granica z iloczynem

Post autor: a4karo »

A nawet jeżeli nie po pierwszych, to po dzielnikach, więc też mało co sie poskraca
Wojciech_Domin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 1 maja 2019, o 17:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 7 razy

Re: Granica z iloczynem

Post autor: Wojciech_Domin »

Zauważamy, że $$ \lim_{n\to\infty} \left(1-\frac{1}{\log n}\right)^{\log_{\log n}n} = \lim_{n\to\infty} \left(1-\frac{1}{\log n}\right)^{\frac{\log n}{\log\log n}} = \lim_{n\to\infty} \left(\left(1-\frac{1}{\log n}\right)^{\log n}\right)^{\frac{1}{\log\log n}} = \left(\frac{1}{e}\right)^0 = 1 $$ oraz $$1 \ge \prod_{\substack{p|n \\ p > \log n}}{\left(1-\frac{1}{p}\right)} \ge \left(1-\frac{1}{\log n}\right)^{\log_{\log n}n} $$ Z twierdzenia o trzech ciągach otrzymujemy tezę zadania. Wystarczy jeszcze tylko uzasadnić ostatnią nierówność: \(n\) nie może mieć więcej niż \(\log\log n \) dzielników pierwszych większych od \( \log n \), a każdy ze składników tego iloczynu musi być większy niż \(1-\frac{1}{\log n} \).
ODPOWIEDZ