Pomoc w wyznaczeniu granicy funkcji

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
looki16_6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 10 gru 2023, o 17:23
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19

Pomoc w wyznaczeniu granicy funkcji

Post autor: looki16_6 »

Czy mógłby ktoś mi pomóc w wyznaczeniu granicy funkcji

\(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty} (2-x) \cdot e ^{ \frac{1}{2-x} }+x }\)
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13433
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3429 razy
Pomógł: 809 razy

Re: Pomoc w wyznaczeniu granicy funkcji

Post autor: mol_ksiazkowy »

chyba wygodniej z \(\displaystyle{ \frac{1}{2-x} = t \to 0 }\) ....
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22471
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3855 razy

Re: Pomoc w wyznaczeniu granicy funkcji

Post autor: a4karo »

Przecież tu nie ma co liczyć
\(\displaystyle{ (2-x) \cdot e ^{ \frac{1}{2-x} }+x= 2 \cdot e ^{ \frac{1}{2-x} }+x\left(1- e ^{ \frac{1}{2-x} }\right)}\)
i każdy z tych kawałków ma oczywistą granicę
ODPOWIEDZ