Ciąg

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13537
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3436 razy
Pomógł: 812 razy

Ciąg

Post autor: mol_ksiazkowy »

:arrow: Udowodnić, że istnieją skończone ale dowolnie długie rosnące ciągi arytmetyczne liczb naturalnych i których każde dwa wyrazy są względnie pierwsze.
arek1357

Re: Ciąg

Post autor: arek1357 »

Istnieją dowolnie długie, choć skończone, ciągi arytmetyczne składające się z różnych liczb pierwszych (twierdzenie Greena-Tao)...

Dodano po 9 godzinach 23 minutach 36 sekundach:
Oczywiście inie tylko

np:

\(\displaystyle{ 1+(n-1)! , 1+2 \cdot (n-1)!, 1+3 \cdot (n-1)!,...,1+n \cdot (n-1)!}\)
ODPOWIEDZ