Wyznaczyć zbiór wartości funkcji z logarytmem

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
vip123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 25 paź 2022, o 15:43
Płeć: Kobieta
Podziękował: 72 razy

Wyznaczyć zbiór wartości funkcji z logarytmem

Post autor: vip123 »

Wyznacz zbiór wartości funkcji
\(\displaystyle{ f(x)=1+(2-\log_{2}x)+(2-\log_{2}x)^{2}+...}\),
gdzie
\(\displaystyle{ 1+(2-\log_{2}x)+(2-\log_{2}x)^{2}+...}\), jest sumą szeregu geometrycznego zbieżnego.
Ostatnio zmieniony 12 lis 2023, o 13:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23517
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3271 razy

Re: Wyznaczyć zbiór wartości funkcji z logarytmem

Post autor: piasek101 »

Założenia ?
vip123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 25 paź 2022, o 15:43
Płeć: Kobieta
Podziękował: 72 razy

Re: Wyznaczyć zbiór wartości funkcji z logarytmem

Post autor: vip123 »

\(\displaystyle{ \left| q\right|<1, x>0,\\
\left| 2-\log_{2}x\right| <1,\\
x \in (2;8).
}\)


Dodano po 1 minucie 44 sekundach:
Otrzymałam, że
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{\log_{2}x-1}}\).
Ostatnio zmieniony 12 lis 2023, o 13:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23517
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3271 razy

Re: Wyznaczyć zbiór wartości funkcji z logarytmem

Post autor: piasek101 »

Nie sprawdzam czy są błędy rachunkowe.

No to teraz wiedząc, że ten logarytm rośnie możesz wyznaczać graniczne wartości całej funkcji.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36043
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5340 razy

Re: Wyznaczyć zbiór wartości funkcji z logarytmem

Post autor: Jan Kraszewski »

piasek101 pisze: 12 lis 2023, o 13:03 Nie sprawdzam czy są błędy rachunkowe.
Nie ma.
piasek101 pisze: 12 lis 2023, o 13:03 No to teraz wiedząc, że ten logarytm rośnie możesz wyznaczać graniczne wartości całej funkcji.
Pamiętając o tym, że \(\displaystyle{ x\in(2,8).}\)

JK
vip123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 25 paź 2022, o 15:43
Płeć: Kobieta
Podziękował: 72 razy

Re: Wyznaczyć zbiór wartości funkcji z logarytmem

Post autor: vip123 »

\(\displaystyle{ 1<\log_{2}x<3,\\
0<\log_{2}x-1<2,\\
\infty > \frac{1}{\log_{2}-1} > \frac{1}{2}. \\
ZW=\left( \frac{1}{2};+ \infty \right)
}\)

Czy coś więcej należy dopisać?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23517
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3271 razy

Re: Wyznaczyć zbiór wartości funkcji z logarytmem

Post autor: piasek101 »

Oprócz x-sa w przedostatniej linijce - nic.
ODPOWIEDZ