Trzy sumy

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13537
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3436 razy
Pomógł: 812 razy

Trzy sumy

Post autor: mol_ksiazkowy »

Rozwiązać układ
\(\displaystyle{ \begin{cases} \sqrt{a+b}= NWD(a,b) \\ \sqrt{a+c}= NWD(a,c) \\ \sqrt{c+b}= NWD(c,b) \end{cases}}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22485
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3857 razy

Re: Trzy sumy

Post autor: a4karo »

`a=b=c=2`
Brombal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 594
Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 46 razy

Re: Trzy sumy

Post autor: Brombal »

\(\displaystyle{ a=b=c=0}\)?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22485
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3857 razy

Re: Trzy sumy

Post autor: a4karo »

`NWWD(0,0)=0`?????
Ostatnio zmieniony 4 lis 2023, o 08:02 przez admin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cytowanie całej treści pod postem
Brombal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 594
Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 46 razy

Re: Trzy sumy

Post autor: Brombal »

To było pytanie ;).
Dzięki za odpowiedź. Poziom wzburzenia mówi sam za siebie. ;-)

Dodano po 2 minutach 13 sekundach:
A Excel mi powiedział, że NWD(0,0) = 0 - gupi Excel?
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13537
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3436 razy
Pomógł: 812 razy

Re: Trzy sumy

Post autor: mol_ksiazkowy »

Czy z każde z pojedynczych tych równan wynika, ze jedna z liczb dzieli drugą ?
Mateusz5324
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 26 sty 2023, o 18:37
Płeć: Mężczyzna
wiek: 15
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 3 razy

Re: Trzy sumy

Post autor: Mateusz5324 »

mol_ksiazkowy pisze: 31 paź 2023, o 22:31 Rozwiązać układ
\(\displaystyle{ \begin{cases} \sqrt{a+b}= NWD(a,b) \\ \sqrt{a+c}= NWD(a,c) \\ \sqrt{c+b}= NWD(c,b) \end{cases}}\)
Będę przekształcał tylko 1 równość, gdyż z kolejnymi jest analogicznie:
Jeśli \(\displaystyle{ a=0}\), to \(\displaystyle{ b=1}\), a podstawiając to dalej w ostatnim równaniu uzyskamy \(\displaystyle{ NWD(0;0)=0}\), co oczywiście występować nie może.
Przekształćmy więc to z wiedzą o tym iż żadna z naszych zmiennych nie jest zerem.
\(\displaystyle{ v _{p}( \sqrt{a+b})=\min(v_p(a);v_p(b)) }\)
\(\displaystyle{ v_p(a+b) = 2\min(v_p(a);v_p(b))}\)
Jeśli \(\displaystyle{ v_p(a) \neq v_p(b)}\), to \(\displaystyle{ v_p(a+b)=\min(v_p(a);v_p(b))=2\min(v_p(a);v_p(b))}\). Stąd jedną z tych liczb jest \(\displaystyle{ 1}\), a po podstawieniu zobaczymy, że druga musi być 0, którym to być nie może.
Natomiast gdy \(\displaystyle{ v_p(a)=v_p(b)}\), to \(\displaystyle{ a=b}\), więc:
\(\displaystyle{ \sqrt{2a} = a }\), \(\displaystyle{ a=0}\) być nie może, więc \(\displaystyle{ a=b=2}\), analogicznie dla pozostałych stąd jedynym rozwiązaniem jest:
\(\displaystyle{ a=b=c=2}\).
PS. Obok każdego "\(\displaystyle{ v_p()}\)" w tym rozwiązaniu stoi dorozumiane dla każdego pierwszego \(\displaystyle{ p}\).
Ostatnio zmieniony 23 lis 2023, o 17:47 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ