Dowieść, że istnieje dokładnie jeden wielomian

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3692
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1122 razy
Pomógł: 6 razy

Dowieść, że istnieje dokładnie jeden wielomian

Post autor: max123321 »

Dowieść, że jeżeli \(\displaystyle{ x_0<x_1<x_2<...<x_n}\) i \(\displaystyle{ w_0,w_1,...,w_n}\) są liczbami rzeczywistymi, to istnieje dokładnie jeden wielomian \(\displaystyle{ f}\) stopnia \(\displaystyle{ \le n}\), taki, że \(\displaystyle{ f(x_0)=w_0,f(x_1)=w_1,...,f(x_n)=w_n}\).

Jak to zrobić? Może mi ktoś pomóc?
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13435
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3429 razy
Pomógł: 809 razy

Re: Dowieść, że istnieje dokładnie jeden wielomian

Post autor: mol_ksiazkowy »

Nie wprost: niech \(\displaystyle{ f}\) i \(\displaystyle{ g}\) są takie, to \(\displaystyle{ f-g }\) ma co najmniej \(\displaystyle{ n+1}\) pierwiastków (\(\displaystyle{ x_0}\),...\(\displaystyle{ x_n}\)) i jest stopnia \(\displaystyle{ \leq n}\) ...
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3692
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1122 razy
Pomógł: 6 razy

Re: Dowieść, że istnieje dokładnie jeden wielomian

Post autor: max123321 »

Ok, więc nie mogą istnieć dwa lub więcej takich wielomianów, bo jeśli istnieją dwa to istnieją trzy, a zatem cztery i tak dalej. Zgadza się?
Ok, a jak wykazać, że istnieje więcej niż zero takich wielomianów? Bo może taki wielomian w ogóle nie istnieje?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36105
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5347 razy

Re: Dowieść, że istnieje dokładnie jeden wielomian

Post autor: Jan Kraszewski »

max123321 pisze: 28 sie 2023, o 23:21 Ok, więc nie mogą istnieć dwa lub więcej takich wielomianów, bo jeśli istnieją dwa to istnieją trzy, a zatem cztery i tak dalej. Zgadza się?
Nie. Nie mogą istnieć dwa, zatem nie mogą istnieć trzy, bo gdyby istniały trzy (cztery i tak dalej), to istniałyby dwa.

JK
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3692
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1122 razy
Pomógł: 6 razy

Re: Dowieść, że istnieje dokładnie jeden wielomian

Post autor: max123321 »

Znaczy tak racja, o to mi chodziło. Chyba już późna pora dla mnie.

A jak wykazać, że istnieje w ogóle taki wielomian, w sensie, że istnieje więcej niż zero takich wielomianów?
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13435
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3429 razy
Pomógł: 809 razy

Re: Dowieść, że istnieje dokładnie jeden wielomian

Post autor: mol_ksiazkowy »

:arrow: Interpolacja Lagrange’a
ODPOWIEDZ