Wyznacz granicę

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
konina1324
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 16 lip 2023, o 21:10
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18
Podziękował: 1 raz

Wyznacz granicę

Post autor: konina1324 »

Wyznaczyć granicę:

\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty} \left(e+\frac{1}{n}\right)^{n} \cdot \left(1-\frac{1}{n}\right)^{n^{2}}}\)

Jedno z zadań z egzaminu na ocenę celującą na pewnej uczelni (2022).
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13436
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3429 razy
Pomógł: 809 razy

Re: Wyznacz granicę

Post autor: mol_ksiazkowy »

:arrow: możnaby obliczyc \(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac{x \ln(e+ x)+ \ln(1-x)}{x^2} }\)
konina1324
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 16 lip 2023, o 21:10
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18
Podziękował: 1 raz

Re: Wyznacz granicę

Post autor: konina1324 »

\(\displaystyle{ \lim_{ x\to0 } \frac{\ln(e+x)}{x}+ \frac{\ln(1-x)}{ x^{2} } = }\) z reguły de l'Hopitala
\(\displaystyle{ = \lim_{ x\to 0} \frac{1}{e+x} + \frac{ \frac{-1}{1-x} }{2x} \\
= \lim_{x \to 0} \frac{1}{e} - \frac{1}{2x} = \frac{1}{e} }\)
wychodzi mi zły wynik i nie mam pojęcia gdzie popełniam błąd. Poprawny wynik to \(\displaystyle{ \frac{1}{e} - \frac{1}{2} }\)
Ostatnio zmieniony 22 sie 2023, o 23:43 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22471
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3855 razy

Re: Wyznacz granicę

Post autor: a4karo »

Bo przed zastosowaniem reguły trzeba sprawdzić, czy można.
Ponadto \(\displaystyle{ \frac1{2x}}\) nie dąży do zera
konina1324
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 16 lip 2023, o 21:10
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18
Podziękował: 1 raz

Re: Wyznacz granicę

Post autor: konina1324 »

Faktycznie 1/2x nie dąży do 0 - błąd z pośpiechu. Byłbym wdzięczny za wytłumaczenie. Nie jestem studentem i nie jest to zadanie na moim poziome, ale zaintrygowało mnie i nie potrafię samemu go rozwiązać ani znaleźć wskazówek w internecie.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22471
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3855 razy

Re: Wyznacz granicę

Post autor: a4karo »

Nie można stosować reguły de l'Hospitala do pierwszego składnika sumy, bo jest to wyrażenie postaci `1/0`.

Spróbuj zastosować tę regułę do wyrażenia zapisanego w postaci podanej przez mola.


Ja to zadanie robię inaczej.
Najpierw je skomplikuję, żeby uprościć rachunki:
\(\displaystyle{ \frac{\left(e+\frac{1}{n}\right)^n}{e^n}=\left(1+\frac1{ne}\right)^n\to e^{1/e}}\)
Dalej
\(\displaystyle{ \begin{align}e^n\left(1-\frac1n\right)^{n^2}&=\exp\left(\ln e^n\left(1-\frac1n\right)^{n^2}\right)\\
&=\exp\left[n^2\left(\frac1n+\ln\frac{n-1}{n}\right)\right]\\
&=\exp\left[n^2\left(\ln e^{1/n}-\ln\frac{n}{n-1}\right)\right]\\
&=\exp\left[n^2\cdot\frac1{\xi_n}\left(e^{1/n}-\frac n{n-1}\right)\right]\end{align}}\)
.
Ta ostatnia równość wynika z twierdzenia Lagrange'a, a `\xi_n` leży między `e^{1/n}` i \(\displaystyle{ \frac{n}{n-1}}\), więc dąży do jedynki gdy `n` dąży do nieskończoności.

W końcu \(\displaystyle{ \begin{align}n^2\left(e^{1/n}-\frac n{n-1}\right)&=n^2\left(1+\frac{1}{n}+\frac{1}{2n^2}+\sum_{k=3}^\infty \frac1{k!n^k}\right)=n^2\left(-\frac{n+1}{2(n-1)n^2}+\frac1{n^3}\sum_{k=3}^\infty \frac1{k!n^{k-3}}\right)\\
&=-\frac{n+1}{2(n-1)}+\frac1n\sum_{k=3}^\infty \frac1{k!n^{k-3}}\to -\frac12\end{align}}\)


Jak się poskłada te klocki, to granica wychodzi `e^{1/e-1/2}`
ODPOWIEDZ