Nierówność między średnimi

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3693
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1123 razy
Pomógł: 6 razy

Nierówność między średnimi

Post autor: max123321 »

Niech \(\displaystyle{ n}\) będzie liczbą naturalną \(\displaystyle{ a_1,a_2,...,a_n}\)-liczbami rzeczywistymi nieujemnymi. Dowieść ,że \(\displaystyle{ \frac{1}{n}(a_1+a_2+...+a_n) \ge \sqrt[n]{a_1a_2...a_n} }\).

Jak to zrobić? Może mi ktoś pomóc?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22487
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

Re: Nierówność między średnimi

Post autor: a4karo »

A może być sam spróbował poszukać w internecie
Mateusz5324
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 26 sty 2023, o 18:37
Płeć: Mężczyzna
wiek: 15
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 3 razy

Re: Nierówność między średnimi

Post autor: Mateusz5324 »

max123321 pisze: 18 sie 2023, o 19:33 Niech \(\displaystyle{ n}\) będzie liczbą naturalną \(\displaystyle{ a_1,a_2,...,a_n}\)-liczbami rzeczywistymi nieujemnymi. Dowieść ,że \(\displaystyle{ \frac{1}{n}(a_1+a_2+...+a_n) \ge \sqrt[n]{a_1a_2...a_n} }\).

Jak to zrobić? Może mi ktoś pomóc?
Wyszukaj AM-GM Jensen. Bardzo ładny prosty i sprawny dowód. :)
ODPOWIEDZ