Dowieść, że liczb pierwszych jest nieskończenie wiele

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3692
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1122 razy
Pomógł: 6 razy

Dowieść, że liczb pierwszych jest nieskończenie wiele

Post autor: max123321 »

Dowieść, że liczb pierwszych jest nieskończenie wiele.

Proszę o sprawdzenie poniższego rozwiązania:
Załóżmy przeciwnie, że liczb pierwszych jest skończenie wiele dajmy na to \(\displaystyle{ n}\). Oznaczmy te liczby pierwsze następująco \(\displaystyle{ p_1,p_2,p_3,...,p_n}\). Utwórzmy liczbę \(\displaystyle{ p_1p_2p_3...p_n+1}\) i zobaczmy, że jest to liczba naturalna, niepodzielna przez żadną z liczb pierwszych \(\displaystyle{ p_k}\), dla \(\displaystyle{ 1\le k \le n}\) bo przy dzieleniu przez dowolną z tych liczb pierwszych zawsze otrzymamy resztę \(\displaystyle{ 1}\), a zatem jest to liczba pierwsza inna od tego zestawu \(\displaystyle{ n}\) liczb pierwszych, który zakładaliśmy w związku z czym mamy sprzeczność czyli liczb pierwszych jest nieskończenie wiele.

Czy tak jest dobrze?
Jakub Gurak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1481
Rejestracja: 20 lip 2012, o 21:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 76 razy
Pomógł: 87 razy

Re: Dowieść, że liczb pierwszych

Post autor: Jakub Gurak »

Dobrze (dopisałbym, że ta liczba pierwsza jest inna od każdej liczby z tego zbioru wszystkch liczb pierwszych- sprzeczność); poza tym jest (bardzo) dobrze.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10305
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 2429 razy

Re: Dowieść, że liczb pierwszych

Post autor: Dasio11 »

max123321 pisze: 16 sie 2023, o 20:48a zatem jest to liczba pierwsza
Dlaczego?
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13374
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

Re: Dowieść, że liczb pierwszych

Post autor: mol_ksiazkowy »

:arrow: \(\displaystyle{ 2 \cdot 3 \cdot 5 \cdot 7 \cdot 11 \cdot 13 + 1 = 30031 = 59 \cdot 509}\) :P
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3692
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1122 razy
Pomógł: 6 razy

Re: Dowieść, że liczb pierwszych

Post autor: max123321 »

Dasio11 pisze: 17 sie 2023, o 09:39
max123321 pisze: 16 sie 2023, o 20:48a zatem jest to liczba pierwsza
Dlaczego?
No bo ta liczba nie jest podzielna przez żadną liczbę pierwszą, więc może być podzielna tylko przez jeden i samą siebie. Może być takie uzasadnienie?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10305
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 2429 razy

Re: Dowieść, że liczb pierwszych jest nieskończenie wiele

Post autor: Dasio11 »

A jak z faktu, że nie jest podzielna przez żadną liczbę pierwszą, wynika, że może być podzielna tylko przez jeden i samą siebie?
Brombal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 592
Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 46 razy

Re: Dowieść, że liczb pierwszych jest nieskończenie wiele

Post autor: Brombal »

Liczba \(\displaystyle{ p _{1}p _{2}p _{3} ... p _{n} +1 }\) Jest liczbą pierwszą lub złożoną z iloczynu czynników pierwszych nie należących do założonego zbioru liczb pierwszych. Czyli zawsze pojawią się dodatkowe liczby pierwsze spoza założonego zbioru.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3692
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1122 razy
Pomógł: 6 razy

Re: Dowieść, że liczb pierwszych jest nieskończenie wiele

Post autor: max123321 »

Dasio11 pisze: 18 sie 2023, o 10:03 A jak z faktu, że nie jest podzielna przez żadną liczbę pierwszą, wynika, że może być podzielna tylko przez jeden i samą siebie?
To chyba wynika z jednoznaczności rozkładu dowolnej liczby naturalnej na czynniki pierwsze. Po prostu każdą liczbę naturalną można przedstawić w postaci iloczynu pewnych potęg liczb pierwszych, więc jeżeli w tym rozkładzie nie ma żadnej liczby pierwszej, to sama ta liczba musi być pierwsza, bo jakby była złożona to byłaby podzielna przez więcej niż jedną liczbę pierwszą. Dobrze mówię? Popraw mnie jakby co.
Brombal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 592
Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 46 razy

Re: Dowieść, że liczb pierwszych jest nieskończenie wiele

Post autor: Brombal »

Definicja pierwszości to podzielność jedynie przez siebie i \(\displaystyle{ 1}\).
\(\displaystyle{ 12}\) dzieli się przez \(\displaystyle{ 6}\) a nie jest to liczba pierwsza.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3692
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1122 razy
Pomógł: 6 razy

Re: Dowieść, że liczb pierwszych jest nieskończenie wiele

Post autor: max123321 »

No, ale \(\displaystyle{ 6}\) nie jest liczbą pierwszą. \(\displaystyle{ 12}\) ma rozkład \(\displaystyle{ 12=2^2 \cdot 3}\), tu w rozkładzie jest iloczyn więcej niż jednej liczby pierwszej zatem nie jest to liczba pierwsza. Można jeszcze by powiedzieć inaczej: Nie istnieje liczba złożona, która byłaby podzielna przez liczbę złożoną, a nie byłaby podzielna przez liczbę pierwszą.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4120
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 1417 razy

Re: Dowieść, że liczb pierwszych jest nieskończenie wiele

Post autor: Janusz Tracz »

  • Liczb pierwszych jest nieskończenie wiele bo, gdyby było ich skończenie wiele to szereg \(\displaystyle{ \sum_{p-\text{pierwsze}}^{} \frac{1}{p} }\) byłby zbieżny. A nie jest.
  • Liczb pierwszych jest nieskończenie wiele bo, gdyby było ich skończenie wiele to wyrażanie \(\displaystyle{ \prod _{p-\text{pierwsze}}{\frac {1}{1-p^{-2}}} }\) byłoby wymierne. A nie jest bo \(\displaystyle{ \prod _{p-\text{pierwsze}}{\frac {1}{1-p^{-2}}} = \sum_{n}^{} \frac{1}{n^2} = \frac{ \pi ^2}{6} }\).
Dynia5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 28 maja 2023, o 15:40
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 2 razy

Re: Dowieść, że liczb pierwszych jest nieskończenie wiele

Post autor: Dynia5 »

Założmy przeciwnie że istnieje tylko skończona liczba liczb pierwszych, tj. \(p_1, p_2, \ldots, p_n\) są wszystkimi liczbami pierwszymi.

Teraz rozważmy liczbę \(N = p_1 \cdot p_2 \cdot \ldots \cdot p_n + 1\). Ta liczba nie jest podzielna przez żadną z liczb pierwszych \(p_1, p_2, \ldots, p_n\), ponieważ reszta z dzielenia \(N\) przez dowolną z nich byłaby równa \(1\). Oznacza to, że \(N\) nie jest podzielna przez żadną liczbę pierwszą z naszego założonego skończonego zbioru.

Jednakże istnieją dwie opcje:

1. Liczba \(N\) jest liczbą pierwszą.
2. Liczba \(N\) nie jest liczbą pierwszą i ma dzielnik większy niż \(1\) i większy niż \(p_1, p_2, \ldots, p_n\).

W obu przypadkach dochodzimy do sprzeczności z założeniem, że \(p_1, p_2, \ldots, p_n\) są wszystkimi liczbami pierwszymi. W przypadku 1 pojawia się nowa liczba pierwsza, a w przypadku 2, pojawia się nowy dzielnik pierwszy, który nie jest w naszym pierwotnym zbiorze.

Ponieważ w obu przypadkach dochodzimy do sprzeczności, nasze założenie, że istnieje tylko skończona liczba liczb pierwszych, musi być błędne \(\displaystyle{ \blacksquare}\)
Jakub Gurak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1481
Rejestracja: 20 lip 2012, o 21:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 76 razy
Pomógł: 87 razy

Re: Dowieść, że liczb pierwszych jest nieskończenie wiele

Post autor: Jakub Gurak »

Czy mogę jeszcze dopytać się tutaj o coś, jak już jesteśmy tutaj dogłębni??
Dynia5 pisze: 18 sie 2023, o 20:37 Jednakże istnieją dwie opcje:

1. Liczba \(\displaystyle{ N}\) jest liczbą pierwszą.
2. Liczba \(\displaystyle{ N}\) nie jest liczbą pierwszą i ma dzielnik większy niż \(\displaystyle{ 1}\) i większy niż \(\displaystyle{ p_1, p_2, \ldots, p_n.}\)

W obu przypadkach dochodzimy do sprzeczności z założeniem, że \(\displaystyle{ p_1, p_2, \ldots, p_n}\) są wszystkimi liczbami pierwszymi. W przypadku 1 pojawia się nowa liczba pierwsza, a w przypadku 2, pojawia się nowy dzielnik pierwszy, który nie jest w naszym pierwotnym zbiorze.

Ponieważ w obu przypadkach dochodzimy do sprzeczności, nasze założenie, że istnieje tylko skończona liczba liczb pierwszych, musi być błędne \(\displaystyle{ \blacksquare}\)
W drugim przypadku, jasne jest, że pojawi się nowy dzielnik, i to różny od liczb pierwszych \(\displaystyle{ p_1, p_2, \ldots, p_n}\) ; ale dlaczego musi on być pierwszy :?: Wszak dzielniki liczby naturalnej nie muszą być liczbami pierwszymi, np. \(\displaystyle{ 4|12}\), a \(\displaystyle{ 4}\) nie jest liczbą pierwszą. Ten moment jest tutaj jeszcze dla mnie troszkę niejasny. Jak dojść do sprzeczności :?:
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22460
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Re: Dowieść, że liczb pierwszych jest nieskończenie wiele

Post autor: a4karo »

Jeżeli chcemy doprowadzić do sprzeczności, to najpierw musimy wiedzieć jakim zestawem faktów dysponujemy.
Jeżeli na przykład mamy do dyspozycji twierdzenie, że każda liczba naturalna większa od jedynki jest albo pierwsza albo ma dzielnik pierwszy, to sprzeczność można uzyskać tak: liczba `p_1...p_n+1` nie jest pierwsza, bo jest różna (większa) od każdej liczby pierwszej, ani nie ma dzielnika pierwszego z oczywistych względów
Dynia5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 28 maja 2023, o 15:40
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 2 razy

Re: Dowieść, że liczb pierwszych jest nieskończenie wiele

Post autor: Dynia5 »

a4karo dzięki, że mnie wyręczyłeś :)
ODPOWIEDZ