Faraon

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
Elayne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 923
Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 76 razy
Pomógł: 278 razy

Faraon

Post autor: Elayne »

Dane są dwa trójkąty podobne: \(\displaystyle{ \Delta = ABC}\) oraz \(\displaystyle{ \Delta = ADE}\) — [zobacz rysunek]. Oblicz długość boku \(\displaystyle{ DE}\).

Edycja:
Długość boku \(\displaystyle{ BC=9}\)
Załączniki
Faraon.png
Faraon.png (4.58 KiB) Przejrzano 1531 razy
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23518
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3271 razy

Re: Faraon

Post autor: piasek101 »

No to idzie z podobieństwa.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22487
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

Re: Faraon

Post autor: a4karo »

Nie idzie. Kąt między ramionami kąta `A` może być dowolny.

A po edycji idzie. Z czym masz kłopot?
Elayne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 923
Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 76 razy
Pomógł: 278 razy

Re: Faraon

Post autor: Elayne »

Nurtuje mnie kwestia czy można to zadanie rozwiązać w niekonwencjonalny, ciekawy sposób.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22487
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

Re: Faraon

Post autor: a4karo »

Tales miał ciekawy pomysł na to zadanie
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36198
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5348 razy

Re: Faraon

Post autor: Jan Kraszewski »

Tales to konwencjonalny gość.

JK
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22487
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

Re: Faraon

Post autor: a4karo »

Dlatego napisałem "miał". Wtedy, kiedy miał, był niekonwencjonalny
3a174ad9764fefcb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 18 lip 2022, o 17:46
Płeć: Mężczyzna
wiek: 41
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 43 razy

Re: Faraon

Post autor: 3a174ad9764fefcb »

a4karo pisze: 28 maja 2023, o 16:28 Tales miał ciekawy pomysł na to zadanie
Ściślej mówiąc, odwrotny Tales miał pomysł na pół tego zadania. Na drugie pół zdecydowanie lepszym pomysłem jest podobieństwo trójkątów.
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6954
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1254 razy

Re: Faraon

Post autor: Mariusz M »

A czy twierdzenie odwrotne do twierdzenia Talesa nie pozwala wykazać równoległości prostych ?
Wtedy z cechy kkk (równość miar kątów) mamy trójkąty podobne
Tyle że to że te trójkąty są podobne mamy już w treści zadania więc po co twierdzenie odwrotne do twierdzenia Talesa ?
3a174ad9764fefcb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 18 lip 2022, o 17:46
Płeć: Mężczyzna
wiek: 41
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 43 razy

Re: Faraon

Post autor: 3a174ad9764fefcb »

Masz rację. Nie zwróciłem uwagi na to, że to jest zadanie typu „pokoloruj drwala”.
ODPOWIEDZ