Wyjaśnienie skąd wzięły się całki

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Pixelx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 22 kwie 2023, o 19:02
Płeć: Kobieta
wiek: 14

Wyjaśnienie skąd wzięły się całki

Post autor: Pixelx »

Witam.

Jestem początkujący i głównie staram się wykorzystywać matematykę w dziedzinach techniki wykorzystując jej narzędzia.
Rozumiem sens całek liczenia pól powierzchni oraz tym, że można wyznaczyć funkcję pierwotną nimi. Zastanawiam się skąd i dlaczego akurat tak jest, że całka z wartości stałej to x + C.
Tak jak pochodne możemy wytłumaczyć licząc granicę bo pochodna to granica i są na to wzory natomiast jak wytłumaczyć samą całkę i jej proste wzory elementarne. Chciałbym to tak poczuć :)
Załączniki
asdasdasd.PNG
asdasdasd.PNG (4.48 KiB) Przejrzano 696 razy
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8035
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1707 razy

Re: Wyjaśnienie skąd wzięły się całki

Post autor: janusz47 »

" bo można nimi wyznaczyć funkcję pierwotną" :

\(\displaystyle{ \int 1dx = x }\) bo \(\displaystyle{ x' = 1.}\).

Funkcją pierwotną \(\displaystyle{ f(x) = 1 }\) jest funkcja \(\displaystyle{ F(x) = x. }\)

W przypadku ogólnym stosujemy oznaczenie \(\displaystyle{ F(x) = \int f(x)dx. }\)

Zauważmy, że jeśli \(\displaystyle{ f }\) jest funkcją pierwotną, to dla każdej liczby rzeczywistej \(\displaystyle{ C }\) funkcja \(\displaystyle{ F(x) + C }\) też jest funkcją pierwotną funkcji \(\displaystyle{ f.}\)
ODPOWIEDZ