Wykaż równość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3692
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1122 razy
Pomógł: 6 razy

Wykaż równość

Post autor: max123321 »

Wykaż, że
\(\displaystyle{ \frac{1-\sin^4 x-\cos^4 x}{1-\sin^6 x-\cos ^6 x}= \frac{2}{3} }\)

Proszę o sprawdzenie poniższego rozwiązania:
Zauważmy, że \(\displaystyle{ (\sin^2x+\cos^2x)^2=\sin^4x+2\sin^2x\cos^2x+\cos^4x=1}\), a zatem
\(\displaystyle{ 1-\sin^4x-\cos^4x=2\sin^2x\cos^2x}\) i to jest licznik danego wyrażenia. Dalej
\(\displaystyle{ (\sin^2x+\cos^2x)^3=(\sin^4x+2\sin^2x\cos^2x+\cos^4x)(\sin^2x+\cos^2x)=1}\) czyli
\(\displaystyle{ \sin^6x+2\sin^4x\cos^2x+\sin^2x\cos^4x+\sin^4x\cos^2x+2\sin^2x\cos^4x+\cos^6x=1}\), a zatem
\(\displaystyle{ 1-\sin^6x-\cos^6x=3\sin^4x\cos^2x+3\sin^2x\cos^4x=3\sin^2x\cos^2x(\sin^2x+\cos^2x)=3\sin^2x\cos^2x}\) i to jest mianownik danego wyrażenia. A zatem
\(\displaystyle{ \frac{1-\sin^4 x-\cos^4 x}{1-\sin^6 x-\cos ^6 x}= \frac{2\sin^2x\cos^2x}{3\sin^2x\cos^2x}= \frac{2}{3} }\)

Dobrze?

Dodano po 1 dniu 1 godzinie 4 minutach 23 sekundach:
Podbijam pytanie.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36105
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5347 razy

Re: Wykaż równość

Post autor: Jan Kraszewski »

Czy coś Ci nie pasuje w tym rozwiązaniu?

JK
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3692
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1122 razy
Pomógł: 6 razy

Re: Wykaż równość

Post autor: max123321 »

Myślę, że jest w porządku, ale wolę się upewnić.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36105
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5347 razy

Re: Wykaż równość

Post autor: Jan Kraszewski »

Więcej pewności siebie.

JK

PS
Jest dobrze.
ODPOWIEDZ