Suma pierwiastków

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
xenoneq_o0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 21 maja 2022, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18
Podziękował: 3 razy

Suma pierwiastków

Post autor: xenoneq_o0 »

Wykaż, że \(\displaystyle{ \sqrt{8-2\sqrt{15}} + \sqrt{5-2\sqrt{6}} + \sqrt{8+2\sqrt{2} -2\sqrt{5} -2\sqrt{10} }=1. }\)
Ostatnio zmieniony 22 paź 2022, o 21:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieregulaminowa nazwa tematu
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36052
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5341 razy

Re: Suma pierwiastków

Post autor: Jan Kraszewski »

Zacząłbym od zauważenia, że \(\displaystyle{ 8+2\sqrt{2} -2\sqrt{5} -2\sqrt{10} =\left( 1+\sqrt2-\sqrt5\right)^2. }\) A potem próbował pozwijać do kwadratów pozostałe dwa wyrażenia podpierwiastkowe.

JK
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Re: Suma pierwiastków

Post autor: a4karo »

A dojść do tego można tak:
`(\sqrt5-\sqrt2)^2=7-2\sqrt{10}` więc `8-2\sqrt{10}=(\sqrt5-\sqrt2)^2+1`
stąd
`8-2\sqrt{10}-2(\sqrt5-\sqrt2)=(\sqrt5-\sqrt2-1)^2`
xenoneq_o0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 21 maja 2022, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18
Podziękował: 3 razy

Re: Suma pierwiastków

Post autor: xenoneq_o0 »

Jan Kraszewski pisze: 22 paź 2022, o 21:13 Zacząłbym od zauważenia, że \(\displaystyle{ 8+2\sqrt{2} -2\sqrt{5} -2\sqrt{10} =\left( 1+\sqrt2-\sqrt5\right)^2. }\) A potem próbował pozwijać do kwadratów pozostałe dwa wyrażenia podpierwiastkowe.

JK
Właśnie miałem problem jak to trzecie wyrażenie zwinąć do wzoru skróconego mnożenia. Dziękuję bardzo
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36052
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5341 razy

Re: Suma pierwiastków

Post autor: Jan Kraszewski »

a4karo pisze: 22 paź 2022, o 21:24 A dojść do tego można tak
No ja doszedłem tak, że łatwo zauważyć, iż w zwiniętym wyrażeniu muszą być trzy czynniki: z \(\displaystyle{ \sqrt{2}, }\) z \(\displaystyle{ \sqrt{5} }\) i czynnik bezpierwiastkowy. A potem już łatwo...

JK
xenoneq_o0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 21 maja 2022, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18
Podziękował: 3 razy

Re: Suma pierwiastków

Post autor: xenoneq_o0 »

Tak teraz to faktycznie widać, ja na początku myślałem, że będzie tam 2 razy kwadrat sumy (w tym trzecim wyrażeniu) i próbowałem na siłe, ale nie wychodziło
ODPOWIEDZ