Zbiór prostych

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13537
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3436 razy
Pomógł: 812 razy

Zbiór prostych

Post autor: mol_ksiazkowy »

Czy istnieje nieskończony zbiór \(\displaystyle{ X}\) prostych na płaszczyźnie, taki, że dowolne różne proste \(\displaystyle{ k, l \in X}\) przecinają się w jakimś punkcie kratowym ?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22487
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

Re: Zbiór prostych

Post autor: a4karo »

Tak. Pęk prostych prostych z dowolnego punktu kratowego
Math_Logic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 8 paź 2021, o 20:06
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 14 razy

Re: Zbiór prostych

Post autor: Math_Logic »

Nie mam dowodu, ale coś mi mówi, że to jedyna opcja. Jakby ktoś miał pomysł jak to wykazać, albo jak mnie wyprowadzić z błędu, to będę wdzięczny.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22487
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

Re: Zbiór prostych

Post autor: a4karo »

Math_Logic pisze: 17 cze 2022, o 22:48 Nie mam dowodu, ale coś mi mówi, że to jedyna opcja. Jakby ktoś miał pomysł jak to wykazać, albo jak mnie wyprowadzić z błędu, to będę wdzięczny.
Do nieskończonej rodziny prostych `p_n: y=nx` możesz dołożyć np. prostą `x=1`
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13537
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3436 razy
Pomógł: 812 razy

Re: Zbiór prostych

Post autor: mol_ksiazkowy »

Można także \(\displaystyle{ y = ix+i^2}\) dla \(\displaystyle{ i=1,2,3,...}\)
Math_Logic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 8 paź 2021, o 20:06
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 14 razy

Re: Zbiór prostych

Post autor: Math_Logic »

Istotnie. Nie wiem czemu wczoraj przez pół godziny nie mogłem na to wpaść. Dziękuję.
ODPOWIEDZ