rzut ukośny
-
Ichigo0
- Użytkownik

- Posty: 169
- Rejestracja: 13 lis 2016, o 23:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: fsadsef
- Podziękował: 61 razy
rzut ukośny
Przedstawiono samolot ratowniczy lecący z prędkością \(\displaystyle{ 198km/h(=55m/s)}\) na stałej wysokości \(\displaystyle{ 500m}\) ku punktowi znajdującemu się bezpośrednio nad rozbitkiem zmagającym się z falami. Pilot chce wypuścić kapsułę ratowniczą tak aby wpadła do wody możliwie blisko rozbitka.
Nie wiem skąd się bierze \(\displaystyle{ arctg \frac{x}{h} }\) wiem co to jest \(\displaystyle{ arctg}\) ale nie widzę zastosowania tego w powyższym przykładzie. Nie wiem czy do rozwiązania zadania jest konieczny rysunek jeżeli tak to proszę pisać
Na jutro mam zadania z rzutu dlatego proszę o szybkie rozwiązanie. Zadanie pochodzi z książki Hallidaya i nie podlega ono ocenie.
Nie wiem skąd się bierze \(\displaystyle{ arctg \frac{x}{h} }\) wiem co to jest \(\displaystyle{ arctg}\) ale nie widzę zastosowania tego w powyższym przykładzie. Nie wiem czy do rozwiązania zadania jest konieczny rysunek jeżeli tak to proszę pisać
Na jutro mam zadania z rzutu dlatego proszę o szybkie rozwiązanie. Zadanie pochodzi z książki Hallidaya i nie podlega ono ocenie.
-
Ichigo0
- Użytkownik

- Posty: 169
- Rejestracja: 13 lis 2016, o 23:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: fsadsef
- Podziękował: 61 razy
Re: rzut ukośny
mam dodać rysunek?
wyznacz kąt fi pod jakim pilot widzi rozbitka w chwili najbardziej odpowiedniej do zwolnienia kapsuły?
Dodano po 5 minutach 28 sekundach:
rysunek
Dodano po 35 minutach 59 sekundach:
Proszę o wyjaśnienie.
Dodano po 2 minutach 41 sekundach:
Dlaczego korzystamy z arctg a nie z tg?
wyznacz kąt fi pod jakim pilot widzi rozbitka w chwili najbardziej odpowiedniej do zwolnienia kapsuły?
Dodano po 5 minutach 28 sekundach:
rysunek
Dodano po 35 minutach 59 sekundach:
Proszę o wyjaśnienie.
Dodano po 2 minutach 41 sekundach:
Dlaczego korzystamy z arctg a nie z tg?
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22471
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3855 razy
Re: rzut ukośny
Z geometrycznych rozważań jesteś w stanie wyznaczyć wartość funkcji trygonometrycznej tego kąta (np jego tangens). W zadaniu pytają o kąt, więc musisz skorzystać z funkcji odwrotnej (którą dla tangensa jest arcus tangens)
-
janusz47
- Użytkownik

- Posty: 8035
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1707 razy
Re: rzut ukośny
Bo mamy wyznaczyć nie tangens kąta \(\displaystyle{ \phi, }\) pod którym została wyrzucona kapsuła, a miarę tego kąta, czyli wartość funkcji odwrotnej do funkcji tangens (\(\displaystyle{ \arctg(\phi) }\)).
\(\displaystyle{ \tg(\phi ) = \frac{h}{x}, }\) (z trójkąta prostokątnego- rysunek)
\(\displaystyle{ \phi = \tg^{-1}(\phi) = \arctg\left(\frac{h}{x}\right). }\)
Cała trudność zadania, które jest starannie z komentarzami rozwiązane w książce, polega na znalezieniu odległości samolotu od rozbitka w poziomie \(\displaystyle{ x }\) i wysokości samolotu \(\displaystyle{ h.}\)
\(\displaystyle{ \tg(\phi ) = \frac{h}{x}, }\) (z trójkąta prostokątnego- rysunek)
\(\displaystyle{ \phi = \tg^{-1}(\phi) = \arctg\left(\frac{h}{x}\right). }\)
Cała trudność zadania, które jest starannie z komentarzami rozwiązane w książce, polega na znalezieniu odległości samolotu od rozbitka w poziomie \(\displaystyle{ x }\) i wysokości samolotu \(\displaystyle{ h.}\)
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22471
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3855 razy
Re: rzut ukośny
Nie znam rozwiązania z książki, ale o zakład idę, że wyznaczono w nim kąt pod jakim widać kapsułę zabijającą rozbitka
Dodano po 4 godzinach 12 minutach 39 sekundach:
O wysokości samolotu nie nie jesteśmy w stanie powiedzieć, bo nie wiemy co to za samolot. 
Dodano po 4 godzinach 12 minutach 39 sekundach:
janusz47 pisze: 17 lis 2020, o 13:36
Cała trudność zadania, które jest starannie z komentarzami rozwiązane w książce, polega na znalezieniu odległości samolotu od rozbitka w poziomie \(\displaystyle{ x }\) i wysokości samolotu \(\displaystyle{ h.}\)
-
Ichigo0
- Użytkownik

- Posty: 169
- Rejestracja: 13 lis 2016, o 23:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: fsadsef
- Podziękował: 61 razy
Re: rzut ukośny
Jak policzyć ile wynosi fi powinno być \(\displaystyle{ -61}\)
Na obrazku zaznaczony kąt
Dodano po 21 minutach 46 sekundach:
jakby rysunek był nieczytelny to tutaj jest to zadanie
Dodano po 3 minutach 28 sekundach:
Proszę o odpowiedź bo mam na to mało czasu
Na obrazku zaznaczony kąt
Dodano po 21 minutach 46 sekundach:
jakby rysunek był nieczytelny to tutaj jest to zadanie
Dodano po 3 minutach 28 sekundach:
Proszę o odpowiedź bo mam na to mało czasu
-
Ichigo0
- Użytkownik

- Posty: 169
- Rejestracja: 13 lis 2016, o 23:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: fsadsef
- Podziękował: 61 razy
Re: rzut ukośny
właśnie nie wiem jak to zrobić chodzi o ten kąt przy rozbitku
Dodano po 29 sekundach:
z zadania 3.12
Dodano po 4 minutach 16 sekundach:
na rysunku jest przy rozbitku
Dodano po 29 sekundach:
z zadania 3.12
Dodano po 4 minutach 16 sekundach:
na rysunku jest przy rozbitku
-
Ichigo0
- Użytkownik

- Posty: 169
- Rejestracja: 13 lis 2016, o 23:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: fsadsef
- Podziękował: 61 razy
Re: rzut ukośny
z danych widzę że mam \(\displaystyle{ v}\) co jest przyprostokątną? I co mam zrobić z tymi danymi czyli przyprostokątną i przeciwprostokątną?
-
Ichigo0
- Użytkownik

- Posty: 169
- Rejestracja: 13 lis 2016, o 23:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: fsadsef
- Podziękował: 61 razy
Re: rzut ukośny
A możesz to całe wyliczyć, bo naprawdę tego nie rozumiem a to nie jest zadanie na ocenę, bo jest podane jako przykład w książce
Dodano po 10 minutach 12 sekundach:
w halliday resnick
Dodano po 10 minutach 12 sekundach:
w halliday resnick