Funkcje elementarne
-
JulWoj123
- Użytkownik

- Posty: 11
- Rejestracja: 12 paź 2020, o 20:49
- Płeć: Kobieta
- wiek: 19
- Podziękował: 10 razy
Funkcje elementarne
Mam mały problem z zadaniami:
1. Wyznaczyć zbiór \(\displaystyle{ A \subset \NN}\), taki, aby zdanie:
\(\displaystyle{ \bigwedge_{x \in A} x^{2} \le 25 \Leftrightarrow | x-4 | > 1}\)
było prawdziwe
2. Wskazać największy podzbiór \(\displaystyle{ A \subset \RR}\), dla których prawdziwe jest zdanie:
\(\displaystyle{ \bigwedge_{x \in A} 2^{|x|} -4 < 0 \Rightarrow x^{2} -2x <0}\)
Czy w obu zadaniach chodzi o iloczyn zbiorów ?
Proszę o pomoc
1. Wyznaczyć zbiór \(\displaystyle{ A \subset \NN}\), taki, aby zdanie:
\(\displaystyle{ \bigwedge_{x \in A} x^{2} \le 25 \Leftrightarrow | x-4 | > 1}\)
było prawdziwe
2. Wskazać największy podzbiór \(\displaystyle{ A \subset \RR}\), dla których prawdziwe jest zdanie:
\(\displaystyle{ \bigwedge_{x \in A} 2^{|x|} -4 < 0 \Rightarrow x^{2} -2x <0}\)
Czy w obu zadaniach chodzi o iloczyn zbiorów ?
Proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 14 paź 2020, o 00:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36050
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Re: Funkcje elementarne
Tu coś zjadłaś, w tej wersji to nie ma sensu.JulWoj123 pisze: 14 paź 2020, o 00:302. Wskazać największy podzbiór \(\displaystyle{ A \subset \RR}\), dla których prawdziwe jest zdanie:
\(\displaystyle{ \bigwedge_{x \in A} \red{ 2^{|x|} -4 } \Rightarrow x^{2} -2x <0}\)
Jaki iloczyn?
JK
-
JulWoj123
- Użytkownik

- Posty: 11
- Rejestracja: 12 paź 2020, o 20:49
- Płeć: Kobieta
- wiek: 19
- Podziękował: 10 razy
Re: Funkcje elementarne
Tak tak , zgadza się, zjadłam ,, <0" - już poprawiłam
Chodzi mi o część wspólną x, dla których pierwsze wyrażenie , jak i drugie wyrażenie są prawdziwe
Chodzi mi o część wspólną x, dla których pierwsze wyrażenie , jak i drugie wyrażenie są prawdziwe
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36050
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Re: Funkcje elementarne
Nie, nie o to chodzi.JulWoj123 pisze: 14 paź 2020, o 00:46Chodzi mi o część wspólną x, dla których pierwsze wyrażenie , jak i drugie wyrażenie są prawdziwe
JK
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36050
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Re: Funkcje elementarne
Kiedy równoważność jest prawdziwa? Kiedy implikacja jest prawdziwa?
No i wygodniej będzie, jak te wszystkie warunki przekształcisz do prostszej postaci.
JK
No i wygodniej będzie, jak te wszystkie warunki przekształcisz do prostszej postaci.
JK
-
JulWoj123
- Użytkownik

- Posty: 11
- Rejestracja: 12 paź 2020, o 20:49
- Płeć: Kobieta
- wiek: 19
- Podziękował: 10 razy
Re: Funkcje elementarne
Zad. 1
Równoważność jest prawdziwa, kiedy
1. oba wyrażenia są prawdzie:
\(\displaystyle{ x^{2} \le 5}\) , prawdziwe dla \(\displaystyle{ x \in \left<-5,5\right>}\)
\(\displaystyle{ |x-4|> 1}\) dla \(\displaystyle{ x \in( - \infty ,3) \cup (5, + \infty )}\)
Teraz biorę część wspólną, prawda ? Czyli \(\displaystyle{ (-3,5)}\)
2, oba wyrażenia są fałszywe
\(\displaystyle{ x^{2} \le 5}\) , fałszywe dla \(\displaystyle{ x \in (- \infty -5) \cup ( 5, + \infty )}\)
\(\displaystyle{ |x-4|> 1}\) dla \(\displaystyle{ x\in ( 3,5)}\)
Część wspólna - zbiór pusty
Czyli
Odp. \(\displaystyle{ x \in (-3,5)}\)
Zad. 2
Implikacja jest prawdziwa, gdy:
1. oba wyrażania są prawdziwe -tutaj dla \(\displaystyle{ x \in (0,2)}\)
2. oba wyrażenia są fałszywe - tutaj dla \(\displaystyle{ x \in ( - \infty , -2) \cup ( 2, + \infty )}\)
2. pierwsze jest fałszywe , drugie prawdziwe - tutaj zbiór pusty
I wybieram największy podzbiór czyli nr 2, tak ?
odp. \(\displaystyle{ x \in ( - \infty , -2) \cup ( 2, + \infty )}\)
Dodano po 1 godzinie 12 minutach 42 sekundach:
Hmm nie wiem, czy w moim wcześniejszym poście zadział LaTex ...
Nie wiem także, jak edytować post, bo zauważyłam błąd- nawiasy powinne być domknięte w przypadku 2 jak i w odpowiedzi
Równoważność jest prawdziwa, kiedy
1. oba wyrażenia są prawdzie:
\(\displaystyle{ x^{2} \le 5}\) , prawdziwe dla \(\displaystyle{ x \in \left<-5,5\right>}\)
\(\displaystyle{ |x-4|> 1}\) dla \(\displaystyle{ x \in( - \infty ,3) \cup (5, + \infty )}\)
Teraz biorę część wspólną, prawda ? Czyli \(\displaystyle{ (-3,5)}\)
2, oba wyrażenia są fałszywe
\(\displaystyle{ x^{2} \le 5}\) , fałszywe dla \(\displaystyle{ x \in (- \infty -5) \cup ( 5, + \infty )}\)
\(\displaystyle{ |x-4|> 1}\) dla \(\displaystyle{ x\in ( 3,5)}\)
Część wspólna - zbiór pusty
Czyli
Odp. \(\displaystyle{ x \in (-3,5)}\)
Zad. 2
Implikacja jest prawdziwa, gdy:
1. oba wyrażania są prawdziwe -tutaj dla \(\displaystyle{ x \in (0,2)}\)
2. oba wyrażenia są fałszywe - tutaj dla \(\displaystyle{ x \in ( - \infty , -2) \cup ( 2, + \infty )}\)
2. pierwsze jest fałszywe , drugie prawdziwe - tutaj zbiór pusty
I wybieram największy podzbiór czyli nr 2, tak ?
odp. \(\displaystyle{ x \in ( - \infty , -2) \cup ( 2, + \infty )}\)
Dodano po 1 godzinie 12 minutach 42 sekundach:
Hmm nie wiem, czy w moim wcześniejszym poście zadział LaTex ...
Nie wiem także, jak edytować post, bo zauważyłam błąd- nawiasy powinne być domknięte w przypadku 2 jak i w odpowiedzi
Ostatnio zmieniony 14 paź 2020, o 14:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 7 razy.
Powód: Braj tagów!
Powód: Braj tagów!
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36050
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Re: Funkcje elementarne
Rachunki dobre, ale odpowiedź nie. Zapomniałaś, że \(\displaystyle{ A \subseteq \NN}\). No i pytanie było o zbiór, więc nie \(\displaystyle{ x\in...}\), tylko \(\displaystyle{ A=...}\)
Dobrze.JulWoj123 pisze: 14 paź 2020, o 14:52 Zad. 2
Implikacja jest prawdziwa, gdy:
1. oba wyrażania są prawdziwe -tutaj dla \(\displaystyle{ x \in (0,2)}\)
2. oba wyrażenia są fałszywe - tutaj dla \(\displaystyle{ x \in ( - \infty , -2) \cup ( 2, + \infty )}\)
2. pierwsze jest fałszywe , drugie prawdziwe - tutaj zbiór pusty
Nie.JulWoj123 pisze: 14 paź 2020, o 14:52 I wybieram największy podzbiór czyli nr 2, tak ?
odp. \(\displaystyle{ x \in ( - \infty , -2) \cup ( 2, + \infty )}\)
No skąd! Oczywiście, że nie "zadziałał" - przecież Ty w ogóle nie używasz tagów! Wyrażenia matematyczne muszą być napisane w \(\displaystyle{ \LaTeX}\)u i otagowane tagamiJulWoj123 pisze: 14 paź 2020, o 14:52 Hmm nie wiem, czy w moim wcześniejszym poście zadział LaTex ...
[latex][/latex] - masz nad polem edycji przycisk [latex], używaj go, bo kolejnego Twojego posta może nie chcieć mi się poprawiać i wyrzucę go do Kosza.Nie da się, edycja jest dostępna tylko krótko po wysłaniu. Trzeba napisać korektę.JulWoj123 pisze: 14 paź 2020, o 14:52Nie wiem także, jak edytować post, bo zauważyłam błąd- nawiasy powinne być domknięte w przypadku 2 jak i w odpowiedzi
JK
-
JulWoj123
- Użytkownik

- Posty: 11
- Rejestracja: 12 paź 2020, o 20:49
- Płeć: Kobieta
- wiek: 19
- Podziękował: 10 razy
Re: Funkcje elementarne
Dziękuję bardzo za pomoc i poświęcony czas. Następny post będzie już napisany na pewno poprawnie. Jeszcze raz dziękuję .
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36050
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Re: Funkcje elementarne
Zwróć uwagę, że w 2) musisz po prostu wyznaczyć zbiór wszystkich liczb rzeczywistych, dla których ta implikacja jest prawdziwa i wtedy będzie on siłą rzeczy największy (dla każdego jego podzbioru też będzie dobrze, dlatego właśnie chcemy największy).
Natomiast Twoja propozycja to nie był największy zbiór, bo dla \(\displaystyle{ x}\)-ów z \(\displaystyle{ (0,2)}\) ta implikacja też jest prawdziwa.
JK
Natomiast Twoja propozycja to nie był największy zbiór, bo dla \(\displaystyle{ x}\)-ów z \(\displaystyle{ (0,2)}\) ta implikacja też jest prawdziwa.
JK