Poprawność zapisu formalnego
-
mwrooo
- Użytkownik

- Posty: 215
- Rejestracja: 18 cze 2013, o 21:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kuczbork
- Podziękował: 34 razy
Poprawność zapisu formalnego
Niech \(\displaystyle{ X=\{1,2,3,4,5,6\}}\). Rozważmy następujący zbiór
\(\displaystyle{ A=\{\{a,b,c\}\subset X; \{a,b,c\}\subset\{1,2,3\}\vee\{a,b,c\}\subset\{4,5,6\}\}}\).
Niech \(\displaystyle{ B=\{2,3,4\}}\). Czy powyższy opis zbioru A wystarczy, żeby B nie należał do A?
\(\displaystyle{ A=\{\{a,b,c\}\subset X; \{a,b,c\}\subset\{1,2,3\}\vee\{a,b,c\}\subset\{4,5,6\}\}}\).
Niech \(\displaystyle{ B=\{2,3,4\}}\). Czy powyższy opis zbioru A wystarczy, żeby B nie należał do A?
-
mwrooo
- Użytkownik

- Posty: 215
- Rejestracja: 18 cze 2013, o 21:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kuczbork
- Podziękował: 34 razy
Re: Poprawność zapisu formalnego
Kiedy właśnie nie wiem czy ten zapis zabezpiecza fakt, że wybrana trójka może być tylko albo mniejsza niż 4 albo większa niż 3. I w zasadzie o to mi chodzi.
-
matmatmm
- Użytkownik

- Posty: 2344
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 91 razy
- Pomógł: 370 razy
Re: Poprawność zapisu formalnego
Ten zapis chyba jednak jest niepoprawny. Zbiór powinno się opisywać według schematu:mwrooo pisze: 13 paź 2020, o 12:56 Rozważmy następujący zbiór
\(\displaystyle{ A=\{\{a,b,c\}\subset X; \{a,b,c\}\subset\{1,2,3\}\vee\{a,b,c\}\subset\{4,5,6\}\}}\).
\(\displaystyle{ A=\{t\in T: \phi(t)\}}\)
, gdzie \(\displaystyle{ \phi}\) jest pewną funkcją zdaniową zmiennej \(\displaystyle{ t}\). Innymi słowy jest to własność, która wyróżnia elementy zbioru \(\displaystyle{ A}\) ze zbioru \(\displaystyle{ T}\):
\(\displaystyle{ \forall_{t}\left(t\in A \iff (t\in T \wedge \phi(t))\right)}\)
W twoim przypadku zapis należałoby rozumieć:
\(\displaystyle{ A}\) składa się z wszystkich podzbiorów \(\displaystyle{ t}\) zbioru \(\displaystyle{ X}\) niepustych, co najwyżej trójelementowych i takich, że \(\displaystyle{ t\subset \{1,2,3\}}\) lub \(\displaystyle{ t\subset \{4,5,6\}}\) tzn.
\(\displaystyle{ A=\left\{t\in 2^X: t\neq\emptyset \wedge |t|\leq 3\wedge\left( t\subset \{1,2,3\} \vee t\subset \{4,5,6\}\right)\right\}}\)
Warunek \(\displaystyle{ |t|\leq 3}\) można opuścić, a zapis \(\displaystyle{ t\in 2^X}\) można zastąpić przez \(\displaystyle{ t\subset X}\). W rezultacie:
\(\displaystyle{ A=\{t\subset X: t\neq\emptyset\wedge\left( t\subset \{1,2,3\} \vee t\subset \{4,5,6\}\right)\}}\)
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Re: Poprawność zapisu formalnego
Bo zapis \(\displaystyle{ \{a,b,c\}}\), użyty niepoprawnie w roli zmiennej niezależnej, zdecydowanie sugeruje niepustość tego zbioru.
JK
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Re: Poprawność zapisu formalnego
Dla mnie jednak nie, zapis \(\displaystyle{ \{a,b,c\}}\) oznacza zbiór, który ma jakieś elementy (niewykluczone, że intencją był nawet zbiór dokładnie trzyelementowy).
JK
JK
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Re: Poprawność zapisu formalnego
Bo jednak \(\displaystyle{ \{a,b,c\}}\) jest ciągiem symboli o pewnym ustalonym znaczeniu i należy dodatkowo podejrzewać, że jego postać miała nieść dodatkową informację o definiowanym zbiorze. Nie jest dobrze, gdy zmienną niezależną oznaczamy jako \(\displaystyle{ \{a,b,c\}}\).
JK
JK
-
mwrooo
- Użytkownik

- Posty: 215
- Rejestracja: 18 cze 2013, o 21:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kuczbork
- Podziękował: 34 razy
Re: Poprawność zapisu formalnego
Chcę po prostu rozpatrywać rodzinę zbiorów mocy 3 danego, określonego zbioru, w które występują zbiory rozłączne. Jak napisać, że faktycznie te zbiory muszą spełniać jedno z dwóch alternatywnych kryteriów?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Re: Poprawność zapisu formalnego
Prawie tak, jak napisał Ci matmatmm:
\(\displaystyle{ A=\{t\subset X: |t|=3\wedge\left( t\subset \{1,2,3\} \vee t\subset \{4,5,6\}\right)\}.}\)
Choć jeśli chcesz rozpatrywać dokładnie zbiory trzyelementowe, to sytuacja trywializuje się, bo
\(\displaystyle{ t\subset \{1,2,3\}\iff t= \{1,2,3\}}\)
i tak samo z drugim warunkiem, więc dostajesz
\(\displaystyle{ A=\{t\subset X: |t|=3\wedge\left( t= \{1,2,3\} \vee t= \{4,5,6\}\right)\},}\)
czyli po prostu
\(\displaystyle{ A=\{\{1,2,3\}, \{4,5,6\}\}.}\)
Jeżeli nie o to Ci chodziło, to musisz dokładniej opisać swoje zamiary.
JK
\(\displaystyle{ A=\{t\subset X: |t|=3\wedge\left( t\subset \{1,2,3\} \vee t\subset \{4,5,6\}\right)\}.}\)
Choć jeśli chcesz rozpatrywać dokładnie zbiory trzyelementowe, to sytuacja trywializuje się, bo
\(\displaystyle{ t\subset \{1,2,3\}\iff t= \{1,2,3\}}\)
i tak samo z drugim warunkiem, więc dostajesz
\(\displaystyle{ A=\{t\subset X: |t|=3\wedge\left( t= \{1,2,3\} \vee t= \{4,5,6\}\right)\},}\)
czyli po prostu
\(\displaystyle{ A=\{\{1,2,3\}, \{4,5,6\}\}.}\)
Jeżeli nie o to Ci chodziło, to musisz dokładniej opisać swoje zamiary.
JK
-
mwrooo
- Użytkownik

- Posty: 215
- Rejestracja: 18 cze 2013, o 21:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kuczbork
- Podziękował: 34 razy
Re: Poprawność zapisu formalnego
Dokładnie o to mi chodziło, nie wiedziałem tylko czy może być to zapisane w postaci takiej alternatywy. Dziękuję.
