Nowe forum - LaTeX

Sprawy techniczne; TeX, avatary, shoutbox, funkcje specjalne... O tym wszystkim tutaj.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36051
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5341 razy

Nowe forum - LaTeX

Post autor: Jan Kraszewski »

Dla osób, które nie lubią klikać przycisku latex informuję, że na forum działają ograniczniki

1. \(...\) jako zwykłe tagi LaTeXa: \( 2^2 \) \( 2^2 \)

2. \[...\] oraz $$...$$ jako tagi LaTeXa, które dodatkowo centrują i dodają otoczenie \displaystyle (czyli duże symbole):

\[\int 2^2\] $$\frac22$$ \[\int 2^2\] $$\frac22$$

Poza tym będziemy się starali, by otoczeniem domyślnym było \displaystyle. Obecnie jest \textstyle, co powoduje, że ułamki, całki, sumy wyglądają źle, bo są malutkie. Można temu zaradzić biorąc cały kod LaTeXa w otoczenie \displaystyle{...}.

Jeżeli wzory są nieczytelne, to można najechać na wzór kursorem, kliknąć prawy klawisz myszy i z rozwiniętego menu wybrać opcję "Ustawienia wzorów -> Zwiększanie zoomu" i ustawić swoją wersję, np. kliknięcie na wzór będzie go powiększać. W tym rozwijanym menu są jeszcze inne rzeczy, które można sobie ustawić.

JK
Elayne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 923
Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 76 razy
Pomógł: 278 razy

Re: Nowe forum - LaTeX

Post autor: Elayne »

Na nowym forum dostępny jest też ogranicznik `
np: ` 1/3 + 5/6 = x ` ` 1/3 + 5/6 = x `
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Re: Nowe forum - LaTeX

Post autor: a4karo »

Uff. No to jeszcze tikz. Dziwne, że go nie ma bo standardowy MathJax wspiera go.
Elayne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 923
Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 76 razy
Pomógł: 278 razy

Re: Nowe forum - LaTeX

Post autor: Elayne »

Po najechaniu kursorem na wyrażenie matematyczne, w menu kontekstowym możemy dopasować w jaki sposób ma być wyświetlany \(\displaystyle{ \LaTeX}\).
Jakub Gurak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1481
Rejestracja: 20 lip 2012, o 21:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 76 razy
Pomógł: 87 razy

Re: Nowe forum - LaTeX

Post autor: Jakub Gurak »

Szybkie pytanie, bo nie mogę znaleźć. Gdzie jest instrukcja Latexa :?: , gdyż wszystkiego nie znam na pamięć, a też nie mogę znaleźć
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36051
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5341 razy

Re: Nowe forum - LaTeX

Post autor: Jan Kraszewski »

W tak wygodnej wersji nie ma, ale jakaś (nieskonwertowana) wersja jest tutaj: viewtopic.php?t=28951.

JK
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2725
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Re: Nowe forum - LaTeX

Post autor: Afish »

Poprawiłem troszkę instrukcję, żeby aż tak tragicznie nie wyglądała, ale jeszcze szału to nie robi.
Elayne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 923
Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 76 razy
Pomógł: 278 razy

Re: Nowe forum - LaTeX

Post autor: Elayne »

Na forum możemy użyć otoczenia

Kod: Zaznacz cały

 [latex] ... [/latex] 
lub

Kod: Zaznacz cały

\( ... \) 
do umieszczenia wyrażenia matematycznego w zdaniu [tryb in-line]. Do wyświetlenia wyrażenia matematycznego w nowej linii służy otoczenie

Kod: Zaznacz cały

 \[...\]
lub

Kod: Zaznacz cały

$$ ... $$
[tryb display]. Innymi słowy to samo wyrażenie matematyczne w zależności od otoczenia jest inaczej wyświetlane. Na przykład wyrażenie \sum_{i=0}^n i^2 = \frac{(n^2+n)(2n+1)}{6} w trybie in-line wygląda tak:
\( \sum_{i=0}^n i^2 = \frac{(n^2+n)(2n+1)}{6} \)
a w trybie display zostanie wyświetlone w ten sposób:
\[ \sum_{i=0}^n i^2 = \frac{(n^2+n)(2n+1)}{6} \]

Ułamki:
Tryb in-line:
\( \frac{2}{1+\frac{2}{1+\frac{2}{1}}} \\
\cfrac{2}{1+\cfrac{2}{1+\cfrac{2}{1}}} \\
\frac ab+\displaystyle\frac ab+\textstyle\frac ab + \scriptstyle\frac ab+\scriptscriptstyle\frac ab
\)
Tryb display:
\[ \frac{2}{1+\frac{2}{1+\frac{2}{1}}} \\
\cfrac{2}{1+\cfrac{2}{1+\cfrac{2}{1}}} \\
\frac ab+\displaystyle\frac ab+\textstyle\frac ab + \scriptstyle\frac ab+\scriptscriptstyle\frac ab
\]
bosa_Nike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1677
Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 464 razy

Re: Nowe forum - LaTeX

Post autor: bosa_Nike »

Wygląda na to, że między znacznikami

Kod: Zaznacz cały

[hide]...[/hide]
użycie podwójnego dolara (albo też nawiasów kwadratowych) wystawia wprawdzie formułę do nowego wiersza i centruje ją, ale wielkość fontu pozostaje jak dla formuł w tekście.
Elayne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 923
Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 76 razy
Pomógł: 278 razy

Re: Nowe forum - LaTeX

Post autor: Elayne »

Kolory.
Wyświetlanie nazwanych kolorów zależy od przeglądarki; Jeśli przeglądarka nie zna nazwy określonego koloru, może renderować tekst jako czarny. Następujące zdefiniowane kolory są standardowe w HTML4 i powinny być interpretowane tak samo w większości przeglądarek:

\(
\begin{array}{|rcc|rcc|}
\hline
\verb+\color{black}{text}+ & \color{black}{text} & \bbox[black,6pt]{} \\ \hline
\verb+\color{gray}{text}+ & \color{gray}{text} & \bbox[gray,6pt]{} \\ \hline
\verb+\color{silver}{text}+ &\color{silver}{text} & \bbox[silver,6pt]{} \\ \hline
\verb+\color{white}{text}+ &\color{white}{text} & \bbox[white,6pt]{} \\ \hline
\verb+\color{maroon}{text}+ &\color{maroon}{text} & \bbox[maroon,6pt]{} \\ \hline
\verb+\color{red}{text}+ &\color{red}{text} & \bbox[red,6pt]{} \\ \hline
\verb+\color{yellow}{text}+ &\color{yellow}{text} & \bbox[yellow,6pt]{} \\ \hline
\verb+\color{lime}{text}+ &\color{lime}{text} & \bbox[lime,6pt]{} \\ \hline
\verb+\color{olive}{text}+ &\color{olive}{text} & \bbox[olive,6pt]{} \\ \hline
\verb+\color{green}{text}+ &\color{green}{text} & \bbox[green,6pt]{} \\ \hline
\verb+\color{teal}{text}+ &\color{teal}{text} & \bbox[teal,6pt]{} \\ \hline
\verb+\color{aqua}{text}+ &\color{aqua}{text} & \bbox[aqua,6pt]{} \\ \hline
\verb+\color{blue}{text}+ &\color{blue}{text} & \bbox[blue,6pt]{} \\ \hline
\verb+\color{navy}{text}+ &\color{navy}{text} & \bbox[navy,6pt]{} \\ \hline
\verb+\color{purple}{text}+ &\color{purple}{text} & \bbox[purple,6pt]{} \\ \hline
\verb+\color{fuchsia}{text}+ &\color{fuchsia}{text} & \bbox[fuchsia,6pt]{} \\ \hline
\end{array}
\)

HTML5 i CSS 3 definiują dodatkowe 124 nazwy kolorów, które są obsługiwane w wielu nowoczesnych przeglądarkach. Więcej informacji pod tym linkiem:

Istnieje możliwość zdefiniowania nowych kolorów. Można to zrobić podając wartości RGB. Służy do tego polecenie \color{#rgb}{text}.
- kolory RGB (Red - Czerwony, Green - Zielony, Blue - Niebieski) zapisuje się jako 3 liczby hex w zakresie 0–9 lub A – F poprzedzone znakiem #.

Przykład:
\(
\begin{array}{|rrrrrrrr|} \hline
\verb+#080+ & \color{#080}{text} & \verb+#085+ & \color{#085}{text} & \verb+#08A+ & \color{#08A}{text} & \verb+#08F+ & \color{#08F}{text} \\ \hline
\verb+#580+ & \color{#580}{text} & \verb+#585+ & \color{#585}{text} & \verb+#58A+ & \color{#58A}{text} & \verb+#58F+ & \color{#58F}{text} \\ \hline
\verb+#A80+ & \color{#A80}{text} & \verb+#A85+ & \color{#A85}{text} & \verb+#A8A+ & \color{#A8A}{text} & \verb+#A8F+ & \color{#A8F}{text} \\ \hline
\verb+#F80+ & \color{#F80}{text} & \verb+#F85+ & \color{#F85}{text} & \verb+#F8A+ & \color{#F8A}{text} & \verb+#F8F+ & \color{#F8F}{text} \\ \hline
\hline
\end{array}
\)


- kolory RGB (Red - Czerwony, Green - Zielony, Blue - Niebieski) zapisuje się jako 3 liczby hex od 0 do FF(255) poprzedzone znakiem #.

Przykład:
\(
\begin{array}{|rrrrrrrr|} \hline
\verb+#FF0000+ & \color{#FF0000}{text} & \verb+#FF0028+ & \color{#FF0028}{text} & \verb+#FF0038+ & \color{#FF0038}{text} & \verb+#FF003F+ & \color{#FF003F}{text} \\ \hline
\verb+#FF004F+ & \color{#FF004F}{text} & \verb+#FF007F+ & \color{#FF007F}{text} & \verb+#FF007E+ & \color{#FF007E}{text} & \verb+#FF0090+ & \color{#FF0090}{text} \\ \hline
\verb+#FF00FF+ & \color{#FF00FF}{text} & \verb+#FF033E+ & \color{#FF033E}{text} & \verb+#FF0800+ & \color{#FF0800}{text} & \verb+#FF1493+ & \color{#FF1493}{text} \\ \hline
\verb+#FF1DCE+ & \color{#FF1DCE}{text} & \verb+#FF2000+ & \color{#FF2000}{text} & \verb+#FF2052+ & \color{#FF2052}{text} & \verb+#FF2800+ & \color{#FF2800}{text} \\ \hline
\hline
\end{array}
\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36051
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5341 razy

Re: Nowe forum - LaTeX

Post autor: Jan Kraszewski »

Ale jeśli chodzi o kolory, to po kliknięciu kropelki nad polem edycji dodawane są tagi koloru i wyświetlana paleta barw z możliwością wyboru pożądanego koloru, więc tutaj akurat jest nieźle.

JK
ODPOWIEDZ