Zamiany współczynników

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13436
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3429 razy
Pomógł: 809 razy

Zamiany współczynników

Post autor: mol_ksiazkowy »

Ala napisała na tablicy trójmian \(\displaystyle{ x^2+3x+15}\). W każdym kolejnym kroku zmieniała (zwiększając lub zmniejszając o jeden wyraz wolny lub współczynnik przy \(\displaystyle{ x}\)), aż na tablicy był \(\displaystyle{ x^2+13x+5}\).
Czy mógł być wypisany, w którymś kroku, trójmian który ma obydwa pierwiastki całkowite ?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8708
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 335 razy
Pomógł: 3431 razy

Re: Zamiany współczynników

Post autor: kerajs »

Możliwe trójmiany (o ile poprawnie rozumiem treść zadania):
\(\displaystyle{ x^2+8x+15=(x+3)(x+5)\\
x^2+9x+14=(x+2)(x+7)\\
x^2+7x+12=(x+3)(x+4)\\
x^2+8x+12=(x+2)(x+6)\\
x^2+7x+10=(x+2)(x+5)\\
x^2+6x+9=(x+3)(x+3)\\
x^2+6x+8=(x+2)(x+4)}\)
Ostatnio zmieniony 3 maja 2019, o 13:05 przez kerajs, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15496
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 195 razy
Pomógł: 5224 razy

Re: Zamiany współczynników

Post autor: Premislav »

dziwnie trywialne:    
ODPOWIEDZ