Dana jest funkcja:
\(\displaystyle{ f(k)= \frac{1}{2}\left( |4k-53|+1\right) , D=\left\{ 1,2,3,...,25\right\}}\)
Funkcja ta określona na zadanej dziedzinie wyznacza na niej pewną permutację, wyznacz jej rozkład na cykle, znajdź wzór funkcji odwrotnej do niej...
Ciekawa funkcja
-
arek1357
Re: Ciekawa funkcja
Psujesz zabawę bo ten post sugeruje, że cykle są 8 - elementowe... i jest ich 3...
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13376
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
-
arek1357
Re: Ciekawa funkcja
dlatego:
\(\displaystyle{ f=(1,25,24, 22,18,10,7,13)(2,23,20,14)(3,21,16,6,15,4,19,12)(5,17,8,11)(9)}\)
\(\displaystyle{ f=(1,25,24, 22,18,10,7,13)(2,23,20,14)(3,21,16,6,15,4,19,12)(5,17,8,11)(9)}\)
nie do końca bo są dwa po osiem i dwa po cztery i jeden po jeden...ten post sugeruje, że cykle są 8 - elementowe... i jest ich 3...
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: Ciekawa funkcja
Już nie pamiętam, ale pewnie wrzuciłem do Excela