Czy ten dowód jest poprawny?

Ze względu na specyfikę metody - osobny dział.
whatsup1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 17 paź 2018, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Czy ten dowód jest poprawny?

Post autor: whatsup1 »

Udowodnij korzystając z indukcji matematycznej:
\(\displaystyle{ \frac{1}{n + 1} + \frac{1}{n + 2} \cdot\cdot\cdot + \frac{1}{3n + 1} > 1}\)
Czy mogę tutaj nierówność zamienić na postać \(\displaystyle{ \frac{1}{n + 1} + \frac{1}{n + 2} \cdot\cdot\cdot + \frac{1}{3n + 1} = 1 + a, a \in (0,+ \infty )}\) i dalej przeprowadzić dowód?
Wtedy powyższa linijka jest założeniem, a \(\displaystyle{ \frac{1}{n + 2} + \frac{1}{n + 3} \cdot\cdot\cdot + \frac{1}{3n + 1}+\frac{1}{3n + 2}+\frac{1}{3n + 3}+\frac{1}{3n + 4} = 1 + b, b \in (0,+ \infty )}\) tezą.
Teraz sprawdzam czy równość zachodzi dla n = 1(P), a następnie z założenia biorę \(\displaystyle{ a + 1 - \frac{1}{n + 1} = \frac{1}{n + 2} + \frac{1}{n + 3} \cdot\cdot\cdot + \frac{1}{3n + 1}}\), zamieniam ten fragment z odpowiednim w tezie i otrzymuję :
\(\displaystyle{ a + 1 + \frac{1}{3n + 2}+\frac{1}{3n + 3}+\frac{1}{3n + 4} - \frac{1}{n + 1} = b + 1}\), z czego wynika, że b >0, czyli dowód został przeprowadzony?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36105
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5347 razy

Re: Czy ten dowód jest poprawny?

Post autor: Jan Kraszewski »

Pomijając już wątpliwą strukturę tego dowodu, to jak wynika, że \(\displaystyle{ b>0}\)?

JK
whatsup1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 17 paź 2018, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Re: Czy ten dowód jest poprawny?

Post autor: whatsup1 »

Jak sprowadzę ilorazy z ostatniej linijki do wspólnego mianownika to otrzymuję wartość większą od \(\displaystyle{ 0}\), a co do \(\displaystyle{ a}\) - to z założenia jest większe od \(\displaystyle{ 0}\). Czyli taki dowód nie przejdzie?
Ostatnio zmieniony 27 lis 2018, o 01:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36105
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5347 razy

Re: Czy ten dowód jest poprawny?

Post autor: Jan Kraszewski »

Jak to zrobisz i pokażesz, to może przejdzie.

JK
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15496
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 195 razy
Pomógł: 5224 razy

Re: Czy ten dowód jest poprawny?

Post autor: Premislav »

Jak sprowadzę ilorazy z ostatniej linijki do wspólnego mianownika to otrzymuję wartość większą od \(\displaystyle{ 0}\)
To jest własnie kluczowy element kroku indukcyjnego i to należałoby zrobić. Potrzebna nierówność
\(\displaystyle{ \frac{1}{3n+2}+\frac{1}{3n+3}+\frac{1}{3n+4}>\frac{1}{n+1}}\)
dla \(\displaystyle{ n\in \NN^+}\) wynika też bezpośrednio z nierówności między średnią arytmetyczną a harmoniczną dla trzech składników.
ODPOWIEDZ