Indukcja matematyczna - Pytanie o poprawność zapisu

Ze względu na specyfikę metody - osobny dział.
whitemanxy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 16 lis 2013, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy

Indukcja matematyczna - Pytanie o poprawność zapisu

Post autor: whitemanxy »

Zwyczajowo dowody indukcyjne przeprowadza się tak:

1)Sprawdzamy, że jakieś twierdzenie zachodzi dla \(\displaystyle{ n=1}\)

2)Zakładamy, że twierdzenie zachodzi dla pewnego n i pokazujemy, że zachodzi dla \(\displaystyle{ n+1}\)

Moje pytanie jest takie: Czy zamiast pisać, że tw zachodzi dla \(\displaystyle{ n +1}\), mogę napisać, że zachodzi dla \(\displaystyle{ n=n+1}\) czy formalnie jest to błąd?
Awatar użytkownika
xxDorianxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 411
Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 22 razy

Re: Indukcja matematyczna - Pytanie o poprawność zapisu

Post autor: xxDorianxx »

Nie,nie jest to przecież prawda.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36103
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5347 razy

Indukcja matematyczna - Pytanie o poprawność zapisu

Post autor: Jan Kraszewski »

whitemanxy pisze:Zwyczajowo dowody indukcyjne przeprowadza się tak:

1)Sprawdzamy, że jakieś twierdzenie zachodzi dla \(\displaystyle{ n=1}\)

2)Zakładamy, że twierdzenie zachodzi dla pewnego n i pokazujemy, że zachodzi dla \(\displaystyle{ n+1}\)
Dokładniej: zakładamy, że zachodzi dla dowolnie ustalonego \(\displaystyle{ n}\) i pokazujemy, ze wtedy zachodzi dla \(\displaystyle{ n+1}\).

No i wypadałoby jeszcze skorzystać z twierdzenia o indukcji matematycznej - to, co napisałeś, to tylko sprawdzenie założeń tego twierdzenia.
whitemanxy pisze:Czy (...) mogę napisać, że zachodzi dla \(\displaystyle{ n=n+1}\) czy formalnie jest to błąd?
Chcesz napisać, że zachodzi dla \(\displaystyle{ 0=1}\)...? To formalnie (niezależnie od intencji) nie ma sensu.

JK
ODPOWIEDZ