Oblicz sumę ciągu

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
matematyka1997
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 7 cze 2018, o 18:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Oblicz sumę ciągu

Post autor: matematyka1997 »

Oblicz sumę ciągu

\(\displaystyle{ frac{1}{m^2}[ V^{frac{1}{m}}+ 2V^{frac{2}{m}}+....+nmv ^{frac{nm}{m}}}\)
Ostatnio zmieniony 7 cze 2018, o 19:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
PoweredDragon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 817
Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 115 razy

Oblicz sumę ciągu

Post autor: PoweredDragon »

\(\displaystyle{ S = \frac{1}{m^2}[ V^{\frac{1}{m}}+ 2V^{\frac{2}{m}}+....+nmV ^{\frac{nm}{m}}\\ S =\frac{1}{m^2}[(V^{\frac{1}{m}}+V^{\frac{2}{m}}+...+V^{\frac{nm}{m}})+(V^{\frac{2}{m}}+V^{\frac{3}{m}}...+V^{\frac{nm}{m}}) + ... + V^{\frac{nm}{m}}]\\
S = \frac{1}{m^2}[\frac{V^{\frac{1}{m}} (1-V^{\frac{nm}{m}})}{1-V^{\frac{1}{m}}} +\frac{V^{\frac{2}{m}} (1-V^{\frac{nm-1}{m}})}{1-V^{\frac{1}{m}}}+...+V^{\frac{nm}{m}}]\\
S = \frac{1}{m^2(1-V^{\frac{1}{m}})}[V^{\frac{1}{m}}+V^{\frac{2}{m}}+...-(nm)V^{\frac{nm+1}{m}}]\\
S = \frac{1}{m^2(1-V^{\frac{1}{m}})}[V^{\frac{1}{m}}\frac{1-V^{\frac{nm}{m}}}{1-V^{\frac{1}{m}}} - (nm)V^{\frac{nm+1}{m}}]}\)


Z tego już chyba jest łatwo :v

-- 7 cze 2018, o 19:04 --

Ale jakie pełne rozwiązanie? Zakładam, że jedna z literek n, m, V to zmienna, a pozostałe to stałe dane. Teraz już zostało conajwyżej tyle:

\(\displaystyle{ S = \frac{1}{m^2(1-V^{\frac{1}{m}})^2}[V^{\frac{1}{m}} - (nm+1)V^{\frac{nm+1}{m}}+(nm)V^{\frac{nm+2}{m}}]}\)

I to jest ta suma w bardzo już i tak prostej postaci
ODPOWIEDZ