Suma trzech początkowych wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego wynosi \(\displaystyle{ 6}\), a suma \(\displaystyle{ S}\) wszystkich wyrazów jest równa \(\displaystyle{ \frac{16}{3}}\). Dla jakich naturalnych \(\displaystyle{ n}\) spełniona jest nierówność \(\displaystyle{ \left | S-S_{n}\right| < \frac{1}{96}}\)?
Po wykonaniu obliczeń okazuje się, że:
\(\displaystyle{ a_{1}=8, q= -\frac{1}{2}}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ S_{n}= \frac{16}{3} \left( 1- \left( - \frac{1}{2} \right) ^{n} \right)}\)
Stąd też widać, że dla \(\displaystyle{ n}\) parzystych nie uda nam się zbliżyć na zadaną odległość do \(\displaystyle{ S}\). Odpowiedź natomiast brzmi: dla \(\displaystyle{ n >9}\). Gdzie popełniam błąd?
nieskończony ciąg geometryczny
-
witia1990
- Użytkownik

- Posty: 55
- Rejestracja: 27 maja 2017, o 15:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krasnystaw
- Podziękował: 30 razy
nieskończony ciąg geometryczny
Ostatnio zmieniony 7 mar 2018, o 10:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36042
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
nieskończony ciąg geometryczny
A dlaczego? Ja tego nie widzę.witia1990 pisze:Stąd też widać, że dla \(\displaystyle{ n}\) parzystych nie uda nam się zbliżyć na zadaną odległość do \(\displaystyle{ S}\).
JK
-
witia1990
- Użytkownik

- Posty: 55
- Rejestracja: 27 maja 2017, o 15:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krasnystaw
- Podziękował: 30 razy
Re: nieskończony ciąg geometryczny
Wydaje mi się, że dla n parzystych:
\(\displaystyle{ 1- \left( -\frac{1}{2} \right) ^{n} < 1}\)
A zatem:
\(\displaystyle{ \frac{16}{3} \left( 1- \left( -\frac{1}{2} \right) ^{n} \right) < \frac{16}{3}}\)
Stąd dla n parzystych:
\(\displaystyle{ |S_{n}-S| > \frac{2}{3}}\)
Chyba, że gdzieś popełniam błąd?
\(\displaystyle{ 1- \left( -\frac{1}{2} \right) ^{n} < 1}\)
A zatem:
\(\displaystyle{ \frac{16}{3} \left( 1- \left( -\frac{1}{2} \right) ^{n} \right) < \frac{16}{3}}\)
Stąd dla n parzystych:
\(\displaystyle{ |S_{n}-S| > \frac{2}{3}}\)
Chyba, że gdzieś popełniam błąd?
Ostatnio zmieniony 7 mar 2018, o 10:47 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36042
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Re: nieskończony ciąg geometryczny
Ale dlaczego? Wyznacz najpierw \(\displaystyle{ |S_{n}-S|}\), bez żadnych przypadków.witia1990 pisze:Stąd dla n parzystych:
\(\displaystyle{ |S_{n}-S| > \frac{2}{3}}\)
JK