Wyprowadź wzór na pole trójkąta równobocznego...

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
leszczyk

Wyprowadź wzór na pole trójkąta równobocznego...

Post autor: leszczyk »

Wzór na kwadrat pola trójkąta o bokach a, b, c (wzór Herona) ma postać: p^2=s*(s-a)*(s-b)*(s-c), gdzie s=(a+b+c)/2
Wyprowadź wzór na pole trójkąta równobocznego, korzystając z powyższego wzoru.
Awatar użytkownika
dem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 518
Rejestracja: 5 sty 2005, o 21:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Pomógł: 17 razy

Wyprowadź wzór na pole trójkąta równobocznego...

Post autor: dem »

było takie zadanie wystarczy uzyc opcji szukaj i większość była juz robiona. po co powielac to samo?
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1627
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

Wyprowadź wzór na pole trójkąta równobocznego...

Post autor: Zlodiej »

Fakt, tylko trudno to znaleźć nawet za pomoca wyszukiwarki... dlatego jak już sie takie porady daje to możnaby odrazu linka do dowodu wrzucić ...

jeśli bedzie równoboczny to mamy równości a=b=c czyli \(\displaystyle{ p=\frac{3a}{2}}\)
Podstawiamy do wzoru Herona:
\(\displaystyle{ S=\sqrt{p(p-a)^3}=\sqrt{\frac{3a}{2}\cdot\frac{a^3}{2^3}}=\frac{a^2\sqrt{3}}{4}}\)
ODPOWIEDZ