Rownanie
Rownanie
Witam
Kolega podsunal mi zadanie, ktore opisuje sie ponizszym wzorem (tzn. po kilku moich przeksztalceniach)
Z tresci: x nie rowna sie y.
2*x(x+3)(x-3)(y+4)+y(y+3)(y-3)(y+4)=0
P.S. 1) Gdzie moge znalezc materialy dotyczace rozwiazywania bardziej skomplikowanych rownan/ukladow?
2) Jak zamieszczacie taka czcionke, ktora obsluguje znaki matematyczne?
Z gory dziekuje za pomoc.
Kolega podsunal mi zadanie, ktore opisuje sie ponizszym wzorem (tzn. po kilku moich przeksztalceniach)
Z tresci: x nie rowna sie y.
2*x(x+3)(x-3)(y+4)+y(y+3)(y-3)(y+4)=0
P.S. 1) Gdzie moge znalezc materialy dotyczace rozwiazywania bardziej skomplikowanych rownan/ukladow?
2) Jak zamieszczacie taka czcionke, ktora obsluguje znaki matematyczne?
Z gory dziekuje za pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Rownanie
1) nie ma właściwie żadnych metod na rozwiązywanie skomplikowanych równań czy układów... można stosować różnego rodzaju triki ale działają one tylko w szczególnych sytuacjach.. hmm z tego co widzę to masz jedno równanie z dwiema niewiadomymi.. tak więc nie ma ono skończonej liczby rozwiązań w ciele nieskończonym.. tzn tak wygląda na pierwszy rzut oka..
2) instrukcja LATEXA: http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951
2) instrukcja LATEXA: http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951
- Emiel Regis
- Gość Specjalny
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Rownanie
buehehe, coraz bardziej konstruktywne odpowiedzi na tym forum.shiwa1922 pisze:usiądę na spokojnie to coś podziałamy
Co do zadania. Masz dwie niewiadome i jedno równanie więc siłą rzeczy jest nieskonczenie wiele rozwiązań. Np częścią z nich jest prosta o równaniu y=-4.