Predkosc srednia w 3 wymiarach

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
adrian1998a
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 12 lis 2017, o 21:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Predkosc srednia w 3 wymiarach

Post autor: adrian1998a »

Witam, potrzebuje pilnej pomocy z zadaniem

Mamy zdefiniowany obiekt w punkcie \(\displaystyle{ A (2,3,5)}\) a po \(\displaystyle{ 3}\) sekundach jest w punkcie \(\displaystyle{ B(4,8,12)}\). Oblicz średnią prędkość z jaką poruszał się ten obiekt.
Ostatnio zmieniony 12 lis 2017, o 22:00 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LateXa.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22487
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

Predkosc srednia w 3 wymiarach

Post autor: a4karo »

Zadanie jest baaaardzo nieprecyzyjnie sformułowane i brak danych aby je rozwiązać
Ostatnio zmieniony 12 lis 2017, o 21:41 przez a4karo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
lukas1929
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 14 paź 2017, o 12:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Haugesund
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 9 razy

Predkosc srednia w 3 wymiarach

Post autor: lukas1929 »

adrian1998a pisze:Witam, potrzebuje pilnej pomocy z zadaniem

Mamy zdefiniowany obiekt w punkcie A (2,3,5) a po 3 sekundach jest w punkcie B(4,8,12). Oblicz średnią prędkość z jaką poruszał się ten obiekt.
Wzór na średnią prędkość jest tutaj:

... 5%9Brednia

Wzór na wartość przemieszczenia jest tutaj:

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Odleg%C5%82o%C5%9B%C4%87


W powyższym przykładzie: \(\displaystyle{ A = (x_a,y_a,z_a), B = (x_b,y_b,z_b)}\)

.
Ostatnio zmieniony 13 lis 2017, o 04:13 przez lukas1929, łącznie zmieniany 2 razy.
adrian1998a
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 12 lis 2017, o 21:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Predkosc srednia w 3 wymiarach

Post autor: adrian1998a »

Czyli powinno wyjść \(\displaystyle{ V_{sr}=2,94}\) ?
a4karo pisze:Zadanie jest baaaardzo nieprecyzyjnie sformułowane i brak danych aby je rozwiązać
Dokładnie taką treść zadania podał profesor :/
Ostatnio zmieniony 12 lis 2017, o 22:01 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LateXa.
Awatar użytkownika
lukas1929
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 14 paź 2017, o 12:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Haugesund
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 9 razy

Predkosc srednia w 3 wymiarach

Post autor: lukas1929 »

adrian1998a pisze:
a4karo pisze:Zadanie jest baaaardzo nieprecyzyjnie sformułowane i brak danych aby je rozwiązać
Dokładnie taką treść zadania podał profesor :/
Może chodzi o to, że nie podano czy przestrzeń jest euklidesowa, hehe

.
adrian1998a
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 12 lis 2017, o 21:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Predkosc srednia w 3 wymiarach

Post autor: adrian1998a »

Lukas1929 a chce Ci się może sprawdzić czy powinno wyjść 2,94 ?
Awatar użytkownika
lukas1929
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 14 paź 2017, o 12:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Haugesund
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 9 razy

Predkosc srednia w 3 wymiarach

Post autor: lukas1929 »

adrian1998a pisze:Lukas1929 a chce Ci się może sprawdzić czy powinno wyjść 2,94 ?
Wychodzi 2.9439 jednostek na sekundę.

.
adrian1998a
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 12 lis 2017, o 21:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Predkosc srednia w 3 wymiarach

Post autor: adrian1998a »

Dziękuje bardzo
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22487
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

Predkosc srednia w 3 wymiarach

Post autor: a4karo »

Gdyby było podane, że punkt poruszał sie po linii prostej łączącej te dwa punkty, to OK. Ale przeciez nie wiemy, czy w czasie tych trzech sekund nie zahaczył np. o Pekin? Z warunków zadania nie wiesz jaką drogę pokonał punkt.

Niektórzy rozróżniaja pojecia prędkości i szybkości - to pierwsze to wiekość wektorowa, drugie skalarna, ale warto przeczytać to: ... nosw04.pdf
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3797
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 707 razy

Predkosc srednia w 3 wymiarach

Post autor: AiDi »

a4karo pisze:Gdyby było podane, że punkt poruszał sie po linii prostej łączącej te dwa punkty, to OK. Ale przeciez nie wiemy, czy w czasie tych trzech sekund nie zahaczył np. o Pekin?
Dla prędkości średniej jest to informacja zbędna. Z definicji, jest to całkowite przemieszczenie przez czas, a całkowite przemieszczenie wyznaczone jest jednoznacznie przez punkt początkowy i końcowy.
Awatar użytkownika
lukas1929
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 14 paź 2017, o 12:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Haugesund
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 9 razy

Predkosc srednia w 3 wymiarach

Post autor: lukas1929 »

Przy prędkości średniej chodzi o przemieszczenie, to nie ma nic do rzeczy.

.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22487
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

Predkosc srednia w 3 wymiarach

Post autor: a4karo »

AiDi pisze:
a4karo pisze:Gdyby było podane, że punkt poruszał sie po linii prostej łączącej te dwa punkty, to OK. Ale przeciez nie wiemy, czy w czasie tych trzech sekund nie zahaczył np. o Pekin?
Dla prędkości średniej jest to informacja zbędna. Z definicji, jest to całkowite przemieszczenie przez czas, a całkowite przemieszczenie wyznaczone jest jednoznacznie przez punkt początkowy i końcowy.
Właśnie dlatego załączyłem link do stanowiska Komisji Nazewnictwa Fizycznego PTF w tej własnie sprawie.

wątpię, aby takie zadanie wogóle sie pojawiło, gdyby nauczyciel wykonał zalecenie pkt 3,4,5 tegoż.-- 12 lis 2017, o 23:20 --
lukas1929 pisze:
adrian1998a pisze:Lukas1929 a chce Ci się może sprawdzić czy powinno wyjść 2,94 ?
Wychodzi 2.9439 jednostek na sekundę.

.
A jeżeli konsekwentnie trzymamy się się sytuacji gdy prędkość jest wielkościa wektorową, to ta odpowiedź nie może być prawidłowa.
ODPOWIEDZ