Rząd elementu grupy

Grupy, pierścienie, ciała, rozkładalność, klasyczne struktury algebraiczne...
tomek1172
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 24 kwie 2012, o 16:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

Rząd elementu grupy

Post autor: tomek1172 »

Element \(\displaystyle{ g}\) grupy \(\displaystyle{ G}\) ma rząd \(\displaystyle{ 60}\). Wobec tego:

\(\displaystyle{ a)}\) element \(\displaystyle{ g^{27}}\) ma rząd
\(\displaystyle{ b)}\) element \(\displaystyle{ g^{25}}\) ma rząd
szw1710

Re: Rząd elementu grupy

Post autor: szw1710 »

Wskazówka: \(\displaystyle{ 60=3\cdot 2^2\cdot 5, 27=3^3}\).
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10305
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 2429 razy

Re: Rząd elementu grupy

Post autor: Dasio11 »

Wskazówka rzeczowa: jeśli \(\displaystyle{ g}\) jest elementem rzędu \(\displaystyle{ 60,}\) to dla każdego \(\displaystyle{ n \in \mathbb{N}}\)

\(\displaystyle{ g^n = e \iff 60 \mid n.}\)

Z kolei rząd \(\displaystyle{ g^k}\) to najmniejsza liczba \(\displaystyle{ m \in \mathbb{N},}\) taka że \(\displaystyle{ \left( g^k \right)^m = e.}\)
szw1710

Re: Rząd elementu grupy

Post autor: szw1710 »

szw1710 pisze:Wskazówka: \(\displaystyle{ 60=3\cdot 2^2\cdot 5, 27=3^3}\).
Dasio11 pisze:Wskazówka rzeczowa: jeśli \(\displaystyle{ g}\) jest elementem rzędu \(\displaystyle{ 60,}\) to dla każdego \(\displaystyle{ n \in \mathbb{N}}\)

\(\displaystyle{ g^n = e \iff 60 \mid n.}\)

Z kolei rząd \(\displaystyle{ g^k}\) to najmniejsza liczba \(\displaystyle{ m \in \mathbb{N},}\) taka że \(\displaystyle{ \left( g^k \right)^m = e.}\)
A w czym moja wskazówka nie jest rzeczowa? Nie chciałem wskazywać aż tak dokładnie, dlatego potrzebny mi był rozkład na czynniki.
ODPOWIEDZ